CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Marija Majka Crkve

Marija Majka Crkve Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve. Papa Franjo uvrstio je današnji spomendan kao obavezan u crkveni kalendar. Marija je bila prisutna u samim počecima Crkve, pod križem kada je Isus povjerava ljubljenom učeniku i na Duhove kada je na nju i apostole sišao Duh Sveti u dvorani Posljednje večere. Majkom Crkve nazivaju je i crkveni oci: Ambrozije, Augustin, Lav Veliki.

Marija Majka Crkve u Dogmatskoj konstituciji o Crkvi II. vatikanskog sabora

Papa Franjo kaže kako je tijekom stoljeća kršćanska pobožnost počastila Mariju brojnim naslovima, koji su u biti jednoznačni, nazivajući je Majkom učenika, vjernika, svih onih koji su ponovno rođeni u Kristu. Majkom Crkve nazivaju je brojni duhovni pisci, kao i pape Benedikt XIV. i Lav XIII., tako da je proglašenje ovog blagdana tek prirodni slijed razvoja stava učiteljstva o Mariji kao Majci cijele Crkve. Ovaj Marijin naslov ima svoje uporište i u Dogmatskoj konstituciji o Crkvi II. vatikanskog sabora, koji je naziva majkom sviju nas u redu milosti.

marija

Današnji spomendan ima i zavjetnu misu koja je dodana u Rimski misal. Papa Ivan Pavao II. dodao je zaziv Marijo, Majko crkve i i Lauretanske litanije. Marija se pod ovim naslovom spominje i u Katekizmu Katoličke Crkve. Zanimljivo je i da umirovljeni papa Benedikt trenutno obitava u vatikanskom samostanu Marije Majke Crkve. Prema tumačenju dekreta kojime je papa Franjo proglasio ovaj spomendan, namjera mu je u vjernicima i svećenstvu pobuditi svijest o materinskom vidu Crkve kao i potaknuti rast izvorne marijanske pobožnosti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er