MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

LIJEK ZA SRCE I DUŠU Evo koje molitve možete moliti u trenucima tjeskobe i nevolje

LIJEK ZA SRCE I DUŠU Evo koje molitve možete moliti u trenucima tjeskobe i nevolje Tjeskoba i depresija su dvije riječi za koje bih tako žarko voljela da se ne nalaze u mom rječniku ili da ih osobno nisam iskusila. Nažalost, ipak jesam. Bog me proveo kroz dolinu smrti i sada kad sam na drugoj strani, vjerujem kako je Njemu na umu bilo moje dobro.

Vjerujem kako me On, dok sam bila u toj dolini, naučio stvarima koje nikad ne bih naučila da sam bila na vrhu planine. Vjerujem kako mi je On želio dokazati da istinski nikad nisam sama, iako sam se mnogo puta tako osjećala. Vjerujem kako me je želio naučiti da moji osjećaji nisu blizu istini. Bog mi je želio pokazati dijelove Sebe koje možda nikad ne bih upoznala bez tog iskustva.

Razdoblje moje depresije sada je iza mene, no tjeskoba se uvijek može uvući, često i nenajavljena, te me posve oboriti. Nekada je strah tako opipljiv da ga mogu osjetiti čak i ako ispružim ruke. Ponekad zbog straha i tjeskobe ostanem budna čitave noći neznajući da je molitva lijek.

Znam da nisam jedina koja se muči s tim. Bog me toliko toga naučio tijekom mog putovanja i nadam se kako će vas ovi stihovi i ove riječi podsjetiti da i vi niste sami, niste ostavljeni i Svevišnji Bog vas voli. Čezne za tim da mu vjerujete čak i u razdobljima kad ne možete posve razumjeti sve što se događa u vama i oko vas.

Čitanje Božje Riječi mi je posebno pomoglo jer je liječilo moje srce. U trenucima dubokog očaja nemamo riječi kojima bismo molili. Tada nam Bog daje svoju riječ i mi je vraćamo Njemu kroz molitvu. Željeli bismo biti blizu Bogu, ali ne znamo kako. Njegova Riječ nam pruža tu Njegovu blizinu. On nam se daje kroz dar svoje Riječi. Njegova Riječ može biti vaša životna nit, vaš prijatelj; nemojte je uzeti zdravo za gotovo!

Biblija - Lijek
Biblija kao lijek

Evo nekih od mojih omiljenih stihova koje molim dok prolazim kroz teško razdoblje tjeskobe. Približite se Bogu i On će k vama doći.

Psalam 23 – Iako ste ovaj psalam toliko puta čuli, nemojte propustiti uočiti duboku istinu i utjehu koju nam on donosi. Izgovarajte Bogu ove riječi:

Bože, Ti si moj pastir, ni u čem ja ne oskudijevam. Na poljanama zelenim Ti mi daješ odmora. Na vrutke me tihane vodiš i krijepiš dušu moju. Stazama pravim Ti me upravljaš radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim, jer ti si sa mnom! Tvoj štap i palica tvoja, utjeha su meni! Trpezu preda mnom prostireš, na oči dušmanima mojim, uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene, sve dane života moga, u tvome ću domu prebivati kroz dane mnoge. Amen. (Ps 23,1-6)

Psalam 27 – Ovaj psalam je jedan od mojih životnih stihova. Dugo sam se mučila s time da ugodim ljudima i mislim kako često to može dovesti do tjeskobe. Propitivanje i briga, te strah od toga što će drugi misliti ili reći o nama. Nitko ne bi trebao tako živjeti! Moramo sami sebi propovijedati evanđelje i podsjećati svoja srca kako je samo u Bogu naša svjetlost i spasenje!

Bože, Ti si mi svjetlost i spasenje, koga da se bojim? Ti si štit života moga, pred kime da strepim? Kad zlotvori navale na me da mi tijelo žderu, protivnici moji i dušmani posrću i padaju. Nek’ se vojska protiv mene utabori, srce se moje ne boji! (Ps 27,1-3)

Psalam 34 – Ovo je psalam za one koji su u strahu i slomljenih srdaca. Bog, znate, voli one čija su srca slomljena. Uostalom, svi smo takvi.

Blagoslivljat ću te u svako doba, tvoja će mi hvala biti svagda na ustima. Tražio sam te, Gospodine, i ti me usliša, izbavi me od straha svakoga. Kad u tebe gledamo, razveselimo se. anđeli tvoji tabor podižu oko tvojih štovalaca i ti ih izbavljaš. Pomozi mi da kušam i vidim kako si dobar, o Gospodine. Kažeš kako ću biti blagoslovljen kada ti vjerujem. Oni koji te traže, ne trpe oskudice. (Ps 34,1-10)

Psalam 61 – Zar nije poticajno čitati ono što je napisao David, biblijski heroj, koji se mučio kao i mi danas? To je možda jedan od razloga zašto su psalmi moje omiljeno mjesto odmora na kojem boravim u Božjoj Riječi u danima tegobe. Posebice mi se sviđa Psalam 61 zbog riječi “klonu”. Mnogo sam vremena provela u klonulom stanju, i zato danas molim ovako:

O Bože, vapaj mi poslušaj, s kraja zemlje vapijem k tebi jer mi srce klonu. Dignut ćeš me na liticu i pokoj mi dati, jer ti si moje sklonište, utvrda čvrsta protiv dušmana… (Ps 61,1-4)

Psalam 91 – Ovo je još jedan od psalama koji pruža veliku utjehu zbog koje shvaćamo koliko je za nas doista bitno prebivati u Kristu. Psalam 91 nam kazuje da kad prebivamo pod zaštitom Višnjega, možemo POČIVATI u sjeni Svemogućega. On nam daje pokoj od briga, strahova i tjeskoba.

Ti si moj zaklon, utvrda moja, Bože moj u koga se uzdam! (Ps 91,2)

Kada osjetite tjeskobu, glasno izgovarajte neke od ovih stihova. Govorite ih Bogu. Pamtite Njegovu Riječ. Priklonite se uz tu istinu. Ponavljajte Gospodinu: “Uzdam se u Te, uzdam se u Te…”, jer kad ostajemo u Kristu, mir koji nadilazi svako razumijevanje počinje voditi naša srca i misli u Kristu Isusu.

“Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će vaša srca i vaše misli u Kristu Isusu..” (Fil 4,4-6)

Biblija kao lijek

Jeste li spoznali prelijepu istinu tog odlomka? Molitva donosi mir. Kada smo tjeskobni zbog nečega, pozvani smo donijeti to pred Boga – čak sa zahvaljivanjem! A potom? Tada će mir Božji, koji možda nikada nećemo moći razumjeti, ČUVATI naša srca i misli u Kristu Isusu. Molitva donosi mir. Molitva nam daje više Isusa. To nam je jedino potrebno u trenucima i razdobljima tjeskobe: više Isusa.

P.S. Ako se vi ili netko od vaših voljenih bori s tjeskobom, depresijom ili bilo kojom drugom duševnom bolešću, molim vas potražite pomoć! Popričajte s nekim, prijateljem, supružnikom ili liječnikom. Postoji pomoć, nada i ozdravljenje koje možete dobiti! Nemojte patiti sami.

molitve protiv tjeskobe
Krunica kao lijek

Candace Crabtree | www.ibelieve.com

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er