MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

KORIZMENE MOLITVE: Obiteljska molitva je jedna od najvažnijih

KORIZMENE MOLITVE! Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu uvede obiteljsku molitvu. Ona je jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji.

Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu krene uvoditi obiteljsku molitvu. Obiteljska molitva je svakako jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji i svećenici je preporučuju posebno u korizmi jer rješava nesuglasice i napetosti u obitelji. 

Naime, samo obiteljska molitva pobjeđuje sve nerede i probleme u jednoj obitelji. Ako nema obiteljske molitve, onda je sve puno teže. 

– Ne znam, zašto nam je tako teško moliti? Zašto nam je teško okupiti se pet minuta na zajedničku obiteljsku molitvu – pita se fra Ignacije Alerić u jednom od svojih članaka i istovremeno odgovara: ‘Bog nam je dao u jednom danu 24 sata, a to je 1.440  minuta. Od toliko minuta u jednom danu, zar ne možemo pet minuta moliti, kao jedna normalna kršćanska obitelj.

Ako ti je teško pet minuta moliti, samo se sjeti koliko je minuta odnosno sati Isus za nas nosio svoj preteški križ, i koliko je sati trpio muku na križu’. Fra Alerić sugerira da ako želiš dobro, mir i blagoslov svojoj obitelji i djeci, onda uvedi u obitelj molitvu. Tada će  obitelj dobiti novu snagu i ljepotu zajedničkog života. Tako će u obitelji biti razgovora i dogovora, a nestat će samovolje i nadglasavanja.

 – Danas započni obiteljsku molitvu. Tako će biti više zdravlja i duše i tijela u tvojoj obitelji. Na kraju korizme osjetit ćeš ponovnu radost i ljepotu obiteljskog zajedništva. I tada će se uistinu dogoditi neopisiva radost Uskrsa – piše fra Alerić.

O obiteljskoj molitvi često se govori, nju s oltara preporučuju svećenici, ali zbog današnjeg užurbanog načina života, ona kao da se negdje izgubila. Rijetke su te obitelji koje imaju sreću naći se za večerom za istim stolom i pomoliti se prije nje ili, recimo, nakon večere zajednički moliti krunicu. No, bez obzira na sve dnevne obaveze, bitno je da obitelj tijekom dana nađe vremena za molitvu, a možda je čak najbolje ujutro, prije nego roditelji odu na posao, a djeca u školu. 

Važnost obiteljske molitve posebno se ističe u odgoju djece i definitivno učvršćuje obitelj te hrani i osnažuje i vjeru svakoga pojedinoga člana obitelji.  Činjenica jest da je nekada obiteljsko sastajanje u molitvi bilo pravilo, a ne izuzetak, bilo u gradu ili, pak, selu.

Ujutro bi se, i to posebno u korizmi, zajednički molio Anđeo Gospodnji Potom bi u podne, iako to danas zvuči nevjerojatno, vjernici pomolili gdje god bili, što je ipak bio češći slučaj na selu gdje se radilo u polju, vinogradu… I tada bi se ponovno molio Anđeo Gospodnji. Radilo bi se sve do navečer kada nastupa središnji molitveni događaj- večernja molitva. Prije same korizmene molitve govorile su se preporuke za obitelj, susjede, prijatelje. 

No, poseban je značaj večernje molitve u obiteljima za vrijeme korizme. Kako u korizmi nije bilo okupljanja van domova, obitelji su tijekom svih četrdeset dana molile i okupljale u određeno vrijeme kada su se molile molitve karakteristične za korizmu, a pjevao se Gospin plač. 

I sam papa Franjo preporuča obiteljsku molitvu kroz vrijeme korizme. Kao povlašteno mjesto u kojem se može živjeti iskustvo radosti praštanja Sveti Otac vidi upravo obitelj. Obitelj je, ističe, temeljna zajednica društva i Crkve, mjesto u kojem se žive najintimniji i najbliži odnosi i komunikacija. Upravo je zato obitelj mjesto i najvećih međusobnih ranjavanja i uvreda.

“Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti”.

24sata

I sveta majka Tereza govorila je “Obitelj koja moli ostaje zajedno”.

“Vjerujem da je svijet razočaran i puno pati zbog premalo ljubavi u obiteljima. Nemamo vremena za djecu, nemamo se vremena radovati jedni drugima. Mislim da jednostavno moramo u svoje živote dovesti živote Isusa, Marije i Josipa iz Nazareta. Ako od svojega doma učinimo drugi Nazaret, mir će i radost vladati svijetom.

Ljubav počinje u roditeljskoj kući. Ljubav živi u obitelji. Danas u svijetu ima toliko patnje i nesreće upravo zbog nedostatka ljubavi u obiteljima. Kada bismo poslušali Isusa, čuli bismo kako nam ponavlja ono što je jednom rekao: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.” Ljubio nas je umirući i pateći na križu. Da bismo se međusobno ljubili i unijeli ljubav u život, moramo započeti svoj rast u ljubavi u krilu svoje obitelji i moliti korizmene molitve”, govorila je sveta majka Tereza. 

KORIZMENE MOLITVE

ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA OBITELJ

Gospodine Isuse, u rane tvoga Presvetoga Srca stavljam sebe i sve članove svoje obitelji. Ponizno te molim, oprosti nam sve naše grijehe i učini naša srca po svojem Srcu, blagom i poniznom. Molim te da svojom Predragocjenom Krvlju prekriješ, ispuniš i zaštitiš mene i članove moje obitelji. Isuse Kriste,  ti i jedini Gospodin i naš Gospodar, samo ti imaš svu vlast nad svima nama.

Gospodine Isuse, opečati svojom Presvetom Krvlju sve članove moje obitelji, prostore u kojima živimo i radimo, sve ljude s kojima se susrećemo i surađujemo, sva prijevozna sredstva kojima se služimo, sve izvore dohotka i sva materijalna sredstva koja su nam od Boga namijenjena i koja već posjedujemo.

Molim te, Isuse, opečati svojim svetom Krvlju hranu koju jedemo, vodu, zrak i lijekove koje uzimamo. Isuse, otkupi mene i sve članove moje obitelji od optužbi kojima nas Zli optužuje pred Ocem. Otkupi nas od ljudi koje smo na bilo koji način povrijedili. Molim te da u sve njih uđe tvoja ljubav, praštanje, zdravlje duše i tijela.

Isuse, ulij nam svoju ljubav za sve ljude, osobito one koje teško prihvaćamo i one koji nas ne vole. Neka tvoja sveta Krv, Isuse, slomi snagu svake loše navike među nama, svih negativnih riječi, misli, želja, osjećaja i postupaka. Otkloni od nas posljedice negativnosti iz prošlosti. Po svojoj muci i uskrsnuću učini nas otvorenim za sve što nam želiš dati. Neka nas tvoja Krv opere i iscijeli sve naše rane.

Neka snaga tvoje Krvi slomi u nama i među nama sva negativna naslijeđa duha i duše koja se žele prenijeti na nas od pokojnih članova naše obitelji (zastati i nabrojati). Isuse, svojom svetom Krvlju operi ih i otkupi kod nebeskog Oca i uvedi ih u svoju slavu. Hvala ti za tvoju i našu Majku, za krsne zaštitnike članova moje obitelji, za anđele čuvare svakog od nas, za njihovu neprestanu pomoć i zaštitu. Slava tebi, Gospodine Isuse! Amen.

KORIZMENE MOLITVE

MOLITVA PRESVETOM TROJSTVU ZA OBITELJ

Slavimo te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si dostojanstvo obitelji ustanovio na sliku svoga Trojstvenog zajedništva ljubavi. Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju naš, jer si se udostojao roditi u ljudskoj obitelji i jer si svojom žrtvom na križu bračnu ljubav od rane grijeha iscjelio, te bračno i obiteljsko zajedništvo ljubavi i vjernosti učinio sakramentom svoga saveza s Crkvom. Hvalimo te, Duše Sveti Tješitelju, koji po sakramentu ženidbe, zajedničkoj molitvi i nedjeljnoj euharistiji, kršćansku obitelj neraskidivo ujedinjuješ i posvećuješ, da može biti svetište života i škola kršćanske ljubavi. Ponizno te molimo, Svemogući Bože, da se po uzoru na Svetu Obitelj, u našem kršćanskom domu, ostvari božanski naum o braku i obitelji – da naša obitelj bude istinska zajednica vjere, života i ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

www.medjugorje-news.com/24sata.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er