SVIJETVIJESTI

Koliko je dobra kombinacija lijekova koje zagovara Trump…

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, čiju primjenu zagovara predsjednik SAD-a Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima izvan bolnica i kliničkih ispitivanja, zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma

FDA upozorava: Hidroksiklorokin se ne smije koristiti protiv koronavirusa izvan bolnica Ilustracija: Shutterstock

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, čiju primjenu zagovara predsjednik SAD-a Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima izvan bolnica i kliničkih ispitivanja, zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.

NBC News piše da je FDA na svojoj zvaničnoj stranici pojasnila da lijek hidroksikorokin ili klorokin često u kombinaciji s azitromicinom upravo izaziva ozbiljne poremećaje u srčanom ritmu, odnosno, abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca.

“Svjesni smo i povećane upotrebe ovih lijekova nakon što su ih pacijenti uspijevali dobiti nakon propisanih recepata. Zbog toga želimo upozoriti zdravstvene radnike i pacijente na sve poznate rizike koje hidroksiklorokin i klorokin nosi sa sobom. On se i dalje može koristiti u bolničkim ili kliničkim ispitivanjima, ali nije jasno hoće li zapravo određena planirana ispitivanja biti zaustavljena”, naveli su iz FDA.

Nekoliko sati nakon što je Trump reklamirao hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa 19. marta, farmaceutski lanac opskrbe je izvijestio o njegovoj nestašici, jer su ga ljekati počeli propisivati sebi i svojim porodicama.

Pacijenti su, također, vršili pritisak na doktore da im daju tu terapiju koju zagovara Trump.

Iz FDA su naveli i to da kardiolozi već sedmicama upozoravaju na srčane rizike prilikom čega su naglasili da bi hidroksiklorokin mogao biti smrtonosan za one pacijente koji već od ranije imaju određena srčana oboljenja.

Hidroksiklorokin i srodni spoj nazvan klorokin, lijek je koji postoji desetljećima. Koristi se za liječenje malarije, kao i određenih autoimunih bolesti, uključujući lupus i reumatoidni artritis.

Oduševljenje njegovim potencijalom u liječenju koronavirusa počelo se razvijati u martu, kada je francusko istraživanje sugerisalo da hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom (antibiotik poznat kao Z-Pak) može imati koristi kod pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa. Časopis koji je objavio francusku studiju, međutim, kasnije je rekao da članak nije ispunio očekivani standard.

Objava ove agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih lijekova, pozvavši ljekare da pažljivo prate svoje pacijente koji su na tim lijekovima.

Za sada nema dokaza o učinku tih lijekova na virus.

Za COVID-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, nema odobrenog lijeka, niti vakcine.

Hidroksiklorokin se, također, povezuje s mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke veterane, pokazala je analiza ranije ove sedmice.

Rick Bright saopćio je da je smijenjen sa funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksiklorokin i klorokin kao lijekove protiv COVID-19.

FDA je odobrio korištenje tih lijekova po hitnom postupku, ali ih nije odobrio za liječenje te bolesti.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er