VJERA I DUHOVNOST

Koji su darovi prikladni za krizmanike

Koji su darovi prikladni za krizmanike: ”Što je obaveza krizmanog kuma, nakon krizme, znamo da je za krštenog kuma obaveza brinuti se o katoličkom odgoju djeteta u slučaju spriječenosti roditelja?”, zanimalo je slušatelja Radio Mir Međugorja koji se sa svojim pitanjima javio u emisiji “Pitajte svećenika”, a uz to je upitao i ”što se preporučuje da kum daruje krizmanike od nekih stvari vjerske tematike, je li to, primjerice, Biblija, krunica…?”.

Na ova pitanja odgovarao je fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju, koji je na početku naglasio kako se “oko ovog pitanja vode mnoge rasprave, a aktualno je i jer će uskoro u župama početi slavlja krizmi pa s ovim savjetima možemo pomoći budućim kumovima u što kvalitetnijem vršenju njihove uloge”, donosi mrežna stranica Radio Mir Međugorje.

Za početak fra Renato pročitao jedan kanon iz crkvenog zakonika koji progovara o kumovima i pokazuje nam u čemu bi se trebala sastojati njihova uloga. Taj kanon glasi: neka potvrđenik, ako je moguće, ima kuma čija je dužnost brinuti se da se potvrđeni ponaša kao pravi Kristov svjedok i da vjerno vrši obveze povezane s tim sakramentom. (kan. 892)

”Iz ovoga se može vrlo lako primijetiti jedna stvar koja velikim dijelom odudara od trenutne situacije kojoj smo svjedoci. Danas se u našim krajevima zadaća kuma svodi većinom na njegovo prisustvovanje prilikom samoga slavlja krizme gdje prati krizmanika dok mu biskup podjeljuje pečat. No ovaj kanon veliki naglasak stavlja na ulogu kuma koja dolazi nakon primanja samoga sakramenta.

Vezani članci

Njegova zadaća ne smije se svesti na samo nekoliko dana, prije i nakon primanja sakramenta već se on mora brinuti da se njegovo kumče ponaša kao Kristov svjedok i da vrši obveze koje su povezane sa sakramentom”, kazao je fra Renato Galić, naglašavajući kako je ”uloga kuma mnogo šira i zahtjevnija od onoga na što smo se mi navikli”.

”Svakako treba napomenuti kako sakrament potvrde krizmanike obvezuje da riječju i djelom budu Kristovi svjedoci i da šire i brane vjeru (kan 879). Stoga bi se kumova uloga trebala sastojati u tome da prati i nadgleda svoje kumče u onim izazovnim godinama koje slijede u njihovim životima; da usmjerava savjetima krizmanika kako bi mogao biti svjedok vjere.

Vidimo kako se naglašava riječ svjedok. Kako bi sami krizmanik mogao biti Kristov svjedok važno je da njegov kum, uz roditelje, bude svjedok vjere.

Potrebno je stoga da kum živi čestito i da svojim životom, djelima i riječima bude primjer svom kumčetu kako živjeti vjeru, bilo u osobnom bilo u obiteljskom životu i da mu jednim djelom bude uzor u življenju”, kazao je fra Renato odgovarajući i na drugi dio pitanja našega slušatelja: Što se preporučuje da kum daruje krizmaniku?

”Puno je lakše darovati nešto materijalno nego pružiti primjer života, biti duhovna pratnja i jedna vrsta oslonca kroz život krizmaniku u čemu se stoji temeljni poziv kuma. Budući da se radi o jednoj duhovnoj stvarnost najprimjerenije je da budu darovi koji će upućivati na tu dimenziju. Vjerujem kako većina mladih nema svoju osobnu Bibliju te bi jedan takav dar mogao biti lijepa uspomena za cijeli život te bi s takvim darom težište bilo na onoj duhovnoj dimenziji.

Na primjer lančić s križem ili krunica, no važno je da ti darovi ne budu velike materijalne vrijednosti jer smo svjedoci da su darovi koje dobivaju krizmanici u zadnje vrijeme sve veće i veće vrijednosti, bilo da se radi o mobitelima ili o nekim novim tehnologijama.

Takvi darovi zasigurno razvesele mlade kratkotrajno, no oni ne donose dugoročan plod”, kazao je fra Renato, naglašavajući kako nam svima – i svećenicima, i roditeljima, i kumovima, kao i krizmanicima – treba jedna vrsta zaokreta na tom području, jer se pomalo gubi ona temeljna i glavna vrijednost sakramenta.

Biblija za krizmanike

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er