CRKVAVJERA I DUHOVNOST

KARDINAL PULJIĆ SLAVIO MISU UZ ASISTENCIJU 20 ĐAKONA

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u večernjim satima 4. ožujka 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je Euharistijsko slavlje u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, i uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i drugih svećenika te uz asistenciju 20 đakona.

Voditelj Đakonske pastoralne godine mons. Pavo Jurišić, kanonik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prije Svete mise kazao je da ovom Svetom misom i pohodom Katoličkom školskom centru sv. Josipa đakoni iz sve četiri biskupije i obje franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini završavaju svoje četverodnevno studijsko-duhovno putovanje. Podsjetio je da su on i zamjenik fra Miro Relota, duhovnik bogoslova i sjemeništaraca Franjevačke provincije Bosne Srebrene, izabrani i imenovani za voditelje Đakonske pastoralne godine te da su tijekom ova četiri dana đakoni posjetili biskupijska sjedišta u Mostaru i Banjoj Luci i imali brojne susrete i u drugim mjestima širom BiH. Dodao je da su ih posljednjeg dana ugostili karidnal Puljić i nadbiskup Vukšić u nadbiskupskoj rezidenciji te provincijal Marinčić u Franjevačkom provincijalatu. Istaknuo je da se tijekom svih dana ove pastoralne godine uvjerio da su ovi đakoni „divni ljudi“ te da su oni ne samo budućnost nego i sadašnjost Crkve u Bosni i Hercegovini i pozvao sve nazočne da mole za njih.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić potaknuo je sve nazočne u katedrali da mole za okupljene đakone. Obraćajući se budućim svećenicima, kardinal Puljić podsjetio ih je na upravo pročitane riječi iz Knjige proroka Jeremije: „Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom mišicom, i čije se srce od Gospodina odvraća… Blagoslovljen čovjek koji se uzdaje u Gospodina i kome je Gospodin uzdanje“. Napominjući da je sve na zemlji prolazno, istaknuo je da se čovjek treba „usidriti na Božjoj riječi“. „Ne stavljajte svoju sigurnost na ono što je prolazno i isprazno, nego na ono vječno i u Onoga koji vas je zamislio, stvorio, posvetio i pozvao“, rekao je vrhbosanski nadbiskup potičući sve da budu postojani u vjeri i revni u duhu. „Čuvajmo se osrednjosti i mlakosti. To je otrov koji čovjeka priječi da ustraje u vjeri“, kazao je karidnal Puljić napominjući da je čovjek sklon traženju ugode i uživanja o čemu govori i prorok Jeremija riječima: „Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“. Potaknuo je đakone da budu oni koji ne dime nego izgaraju žarom ljubavi podsjećajući na riječi oca Ante Gabrića: „Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo!… Treba se pretvoriti u kandilo, koje gori pred oltarom. Na taj način čovjek ispuni svoj život i ujedno dade život drugima”.

Napominjući da je misni odlomak iz Evanđelja po Luki o bogatašu i siromašnom Lazaru sasvim razumljiv i bez posebnog tumačenja, kardinal Puljić istaknuo je važnost svjesnog računanja s vječnošću. Napomenuo je da i on osobno, stareći osjeća kako se sve više glava i ramena prigibaju prema zemlji pa sve više u nju gleda. „Zato svakoga jutra sebi kažem: po toj zemlji hodiš, ali diži srce k nebu, k vječnosti“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

„Dragi mladi đakoni, pred vama je život. Vi ste buduća generacija u Crkvi. Zato ne dajte da se uvuče mlakost, i osrednjost… Izgarajte i dogorite na oltaru Gospodnjem! Nema ljepšeg životnog ostvarenja od dogorijevanja za Kristovu žrtvu“, rekao karidnal Puljić dodajući da je, u zemaljskoj nesigurnosti i promjenjivosti, važno kroz osobnu molitvu, sakramente, Božju riječ usidriti se u Gospodinu. „Ako povjerujem riječi Božjoj, onda ću iz vjere živjeti i ostvarivati se“, poručio je vrhbosanski nadbiskup potičući đakone da se ne oslanjaju toliko na ljudsku pamet nego da se svakoga dana hrane riječju Božjom i Tijelom Kristovim jer će tada biti istinski radosni i vjerodostojni navjestitelji Kristovi.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. (kta)

www.medjugorje-news.com/radio-medjugorje.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er