ZANIMLJIVOSTI

Znate li kamo idu novčići iz najpoznatije fontane u Rimu, Fontane di Trevi?

Znate li kamo idu novčići iz jedne od najpoznatijih fontana u Rimu, Fontane di Trevi? Prema procjenama, iz poznate fontane se svake godine “izlovi” između 1 i 1,5 milijuna eura.

Za mnoge posjetitelje Rima običaj je baciti novčić preko ramena u Fontanu di Trevi. To se čini kako bi se “zagarantirao povratak u Vječni grad”. Također je tradicija da se taj novac povremeno izvlači iz fontane te da ide u mjesni Caritas. Tako će biti i dalje. Krajem godine, gradska uprava i Rimski vikarijat produžili su odgovarajući sporazum na daljnje dvije godine.

Prema dogovoru, novac prikupljen u fontani koristit će se u socijalne i kulturne svrhe. Konkretno, spominju se područja prihvata osoba u potrebi, inkluzije i zdravstvene skrbi za posebno ugrožene osobe u Rimu, o čemu piše portal Roma today. Prema procjenama, iz poznate fontane se svake godine “izlovi” između 1 i 1,5 milijuna eura.

U početku je novac ostajao gradu Rimu, a kovanice danas idu u Caritas zahvaljujući odluci bivšeg rimskog gradonačelnika Francesca Rutellija 2001. godine.

Produljenje ugovora s Caritasom ne može se uzeti zdravo za gotovo, o tome su se uvijek vodile određene rasprave. Posljednji put 2019., tijekom mandata gradonačelnice Virginije Raggi (2016. – 2021.), koja je pokušala novčiće iz Fontane di Trevi vratiti u gradsku blagajnu umjesto da ih preda Caritasu. No onda je uslijedio protest, pa je tadašnja rimska gradonačelnica ponovno prihvatila prijedlog.

Gradonačelnik Rima od 21. listopada 2021. je Roberto Gualtieri (Partito Democratico), raniji europarlamentarac (2009. – 2019.) i talijanski ministar gospodarstva i financija (2019. – 2021.).

Fontane di Trevi

Fontana di Trevi, visoka oko 26 metara i široka 50 metara, najveća je fontana u Rimu i jedna od najposjećenijih atrakcija u Vječnom gradu. Veličanstveni kompleks građen je od 1732. do 1762. prema projektu koji je izradio Nicola Salvi u kasnobaroknom stilu. Svečano ju je 1735. otvorio papa Klement XII. (1730. – 1740.). Od lipnja 2014. do studenog 2015. godine, uz pomoć sponzora iz modne industrije, izvršena je opsežna restauracija fontane koja je izrađena od sedre i mramora.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er