CRKVAVJERA I DUHOVNOST

KAMO IDE OVAJ SVIJET Kršćanske organizacije proglašene ekstremističkima, a vjera postaje ‘govor mržnje’

Budući da je američki etički krajobraz tijekom zadnjega desetljeća korjenito izmijenjen poglavito u području spolnoga morala, posljednjih se godina na popisu ekstremističkih skupina počinju nalaziti organizacije koje promiču kršćanske vrijednosti i poglede, poput tradicionalnog braka, spolne binarnosti i zla pobačaja

U svojemu godišnjem izvješću o govoru mržnje i ekstremizmu u SAD-u, neprofitna organizacija Southern Poverty Law Center među ekstremističke skupine kao što su Ku Klux Klan, neonacisti i “bijeli nacionalisti” ubrojila je i udruge koje promiču kršćansku antropologiju, među kojima su i Alliance Defending Freedom, C-FAM, Liberty Counsel i Ruth Institute, piše CNA.

Zbog svojeg zagovaranja tradicionalnog braka kao zajednice muškarca i žene, navedene organizacije svrstane su u rubriku “Anti-LGBTQ”.

Southern Poverty Law Center organizacija je koja je od početka 2000-ih stekla znatan utjecaj u američkim medijima i akademskim krugovima, ponajprije zahvaljujući izdavanju godišnjeg izvješća o govoru mržnje u američkoj javnosti.

Budući da je američki etički krajobraz tijekom zadnjega desetljeća korjenito izmijenjen poglavito u području spolnoga morala, posljednjih se godina na popisu ekstremističkih skupina počinju nalaziti organizacije koje promiču kršćanske vrijednosti i poglede, poput tradicionalnog braka, spolne binarnosti i inherentnog zla pobačaja.

Kada je 2016. godine prvi puta stavljen na popis Southern Poverty Law Centera, pravna udruga Alliance Defending Freedom – koja je na Vrhovnome sudu iznijela niz pobjeda protiv kontraceptivne politike američkoga Ministarstva zdravstva (HHS) – izdala je priopćenje u kojemu tvrdi kako “ADF vjeruje da su svi ljudi stvoreni na Božju sliku te da je svatko poštovanja vrijedan”.

“Iako ADF zauzima pravne i političke pozicije koje proizlaze iz na Bibliji utemeljena razumijevanja braka, ljudske spolnosti i svetosti života, poštujemo ljudsko dostojanstvo onih s kojima se ne slažemo, pobjeđujući u pravnim slučajevima koji također štite njihovu slobodu izričaja i zagovaranja vlastitih uvjerenja”, priopćili su iz udruge.

Kada je Ruth Institute 2017. godine uvršten na popis organizacija koje promiču govor mržnje, onemogućeno im je online prikupljanje financijskih sredstava. Kako ističe utemeljiteljica instituta dr. Jennifer Roback Morse, zbog uvrštavanja na popis Southern Poverty Law Centera njezinoj je organizaciji onemogućena prijava na program “Amazon Smile”, u sklopu kojega navedeni gigant internetske prodaje dio svoje zarade šalje dobrotvornim ustanovama.

“U središtu interesa Ruth Institutea raspad je obitelji i njegovi učinci na djecu: razumijevanje tog raspada, zacjeljenje i njegovo okončanje. Ako nas to čini ‘mrzilačkom grupom’, neka bude”, rekla je tada Morse.

Pored institucionalne difamacije zagovaranja kršćanskih vrijednosti, artikulacija kršćanskog poimanja zbilje sve je neprihvatljivija i tehnološkim divovima te društvenim mrežama poput Twittera.

Naime, web-stranica Catholic World Report na Twitteru je blokirana 19. siječnja zbog izvješća o planovima novoga američkog predsjednika Joea Bidena za postavljanje dr. Rachel Levine u Ministarstvo zdravstva, pri čemu je se opisuje kao “biološkog muškarca koji se izjašnjava kao transrodna žena”.

“Bjelodano je da je Twitter zaključao naš račun zbog toga što je opis dr. Levine ‘biološkim muškarcem koji se izjašnjava kao transrodna žena’ nije ocijenio tek uvredljivim, nego mrzilačkim”, rekao je za CNA glavni urednik Catholic World Reporta Carl. E. Olson.

“Taj opis nije mrziteljski, nije čak ni ideološki”, dodao je Olson. “Ovo je uistinu primjer onoga što papa Franjo ispravno naziva ‘rodnom ideologijom’“.

“Opsesija žrtvoslovljem i sustavima moći te privilegija, bile one stvarne ili ne, dovode do orvelovskog pristupa jeziku. Oni koji kontroliraju jezik ili su u stanju izmijeniti ga u skladu s ideološkim ciljevima, zapravo žele steći moć nad drugima”, istaknuo je Olson.

“Stoga, ključno pitanje je kako najbolje opisati i izraziti stvarnost u granicama jezika koji se stalno mijenja. Prije nekoliko godina, navedeni bi ‘tweet’ vjerojatno bio hvaljen jer identificira dr. Levine na ovaj način”, zaključio je Olson, “no sada ga se tretira uvredljivim i mrziteljskim”.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er