VJERA I DUHOVNOST

Kako su anđeli svetoga Tomu Akvinskoga opasali pojasom čistoće: Nevjerojatna nadnaravna priča

Sveti Toma Akvinski jedan je od najvećih teologa svih vremena. Napisao je “Summa Theologica”, zbirku svih učenja Crkve, koja sadrži tisuće stranica.

Svetac je isticao sklad vjere i razuma, pokazujući kako ništa što naučava Katolička crkva nije u suprotnosti s logikom ili razumom. Pa zašto se on smatra anđeoskim naučiteljem i što to znači za današnje katolike? Pa, ne postoji službeno objašnjenje, ali tradicija drži da bi, uz njegove opsežne spise o anđelima, to moglo biti zbog ove nevjerojatne priče:

Prije nego što je sveti Toma Akvinski rođen, kaže se da je pustinjak rekao njegovoj majci da će njezin sin biti toliko učen i tako izvanredne svetosti da mu nitko neće biti ravan. Njegova plemićka obitelj poslala ga je u školu, gdje se pokazao kao izvrstan učenik. Njegovo je srce, međutim, čeznulo za redovničkim životom, te se pridružio dominikancima.

Ogorčeni mišlju da će Toma postati jadni propovjednik, njegova ga je obitelj otela, zaključala u kulu svog dvorca i čak poslala ženu da ga zavede, uvjereni da će biti u dovoljnom iskušenju da napusti vjerski život. Ali on je ženu istjerao žaračem iz kamina, žigosao znak križa na vratima i pao na zemlju, moleći se za čistoću i čednost. Sv. Toma je navodno ušao u dubok san i dobio viziju dva anđela, koji su ga opasali užetom čistoće, istodobno izgovarajući ove riječi; “Došli smo od Boga da bismo te opasali pojasom trajne čistoće. Gospodin je čuo tvoju molitvu te ti je neopozivim Božjim darom osigurano ono što zbog ljudske slabosti nikada ne bi mogao sam zaslužiti.” To nije bio san, nego stvarnost, jer su ga anđeli opasali tako čvrsto da je bol probudila svetoga Tomu iz ekstaze te ga prisilila da i preko volje zajaukne. Nekoliko je sluga dotrčalo k njemu, ali ih je sveti Toma, želeći zatajiti milost koju je primio, uljudno otpustio i čuvao svoju tajnu sve dok je na samrti nije otkrio prijatelju i ispovjedniku, bratu Reginaldu, objavivši mu da od toga trenutka nadalje duhu tame nikada nije bilo dopušteno prići mu. Svetac je pojas nosio sve do smrti te ga se i danas čuva u dominikanskomu samostanu u Chieriju! Božjom milošću mogao se isticati krepostima, osobito čistoćom i čednošću.

Molitva sv. Tome Akvinskog za čistoću

Dragi Isuse, znam da svaki savršen dar, a posebno čestitosti, ovisi o snazi Tvoje providnosti. Bez Tebe, puko stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga Te molim da svojom milošću braniš čednost i čistoću moga tijela i duše. I ako sam ikada nešto slutio ili zamislio što bi moglo uprljati moju čednost i čistoću, izbriši to, Svevišnji Gospodaru moj, da mogu čistim srcem napredovati u Tvojoj ljubavi i služenju, prinoseći se na najčišći oltar Tvoga božanstva sve dane svoga života. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er