CRKVA

Kako se ‘lockdown za necijepljene” odrazio na vjerski život u Austriji?

U Austriji se od ponedjeljka, 15. studenoga, primjenjuje tzv. “Lockdown für Ungeimpfte”, odnosno lockdown za necijepljene. Liturgijska slavlja s tim nisu povezana, potvrdio je generalni tajnik mjesne biskupske konferencije Peter Schipka u intervjuu za Kathpress.

Propisi (Lockdown) su stroži jedino za one koji predvode liturgijsku službu: oni u Austriji moraju imati „zelenu propusnicu“.

Nova uredba o epidemiološkim mjerama protiv COVID-19 donesena u parlamentu u nedjelju 14. studenoga sadrži iznimku za religijska okupljanja. To znači da je dopušteno napuštanje privatnih stambenih prostora radi prakticiranja osnovnih vjerskih potreba, poput posjeta groblju ili individualne posjete mjestima namijenjeni za bogoslužja i molitvu.

Lockdown

Najvažnija mjera u crkvama – FFP2 maska

Biskupi su prošli tjedan održali plenarno zasjedanje i sami su za Katoličku Crkvu pooštrili trenutna pravila. Najvažnija mjera je obvezno nošenje FFP2 maske za vrijeme javnih crkvenih služba. Tu svi imaju pristup, bez obzira na oporavak, cijepljenje ili status testiranja. Propis je stroži jedino za one koji predvode mise ili druge liturgijske službe: predvoditelji u Austriji moraju imati 3G certifikat, odnosno europsku COVID potvrdu .

Za “slavlja u jednokratnoj prigodi”, poput krštenja, prve pričesti, krizme ili vjenčanja može se dogovoriti još restriktivnije 2G pravilo. U tome slučaju sudionicima nije potrebna zaštitna maska za usta i nos.

Postoje također pooštravanja glede crkvenog pjevanja i proba zbora. Dopušteno je okupljanje do 25 osoba s negativnim PCR testom, osim ako nisu cijepljeni ili oporavljeni.

Strožija pravila u biskupiji Linz

U biskupiji Linz, zbog ozbiljne situacije širenja zaraze u Gornjoj Austriji, od ponedjeljka 15. studenoga se na liturgijska slavlja ponovno primjenjuju ​​pravila o razmaku u crkvama.

Odredbe Biskupske konferencije Austrije odnose se na liturgijska slavlja, a za ostale crkvene događaje kao što su sastanci skupina, župni kafići ili crkveni koncerti, vrijede državni propisi.

Nova državna regulativa “Lockdown für Ungeimpfte” za sada se primjenjuje u cijeloj zemlji do 24. studenoga, a zatim bi se mogla produžiti. Ograničenja se odnose na sve osobe koje nisu cijepljene niti oporavljene. Djeca do dvanaest godina izuzeta su od ograničenja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er