CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kako prepoznati Božju prisutnost u svemu što vidimo?

Ovaj poseban način gledanja na stvari oko nas može nas podsjetiti da je Bog uvijek s nama i u svemu što vidimo.

Bog je svuda oko nas, ali koliko često prepoznajemo tu stvarnost? Lako je ići iz dana u dan i živjeti u svakodnevici, a da ni ne pomislimo na Boga dok je on zapravo s nama i u svemu stvorenom, prenosi  Aleteia.

Sveti Pavao od Križa u svojoj knizi “Cvijeće Pasije” osvrće se na ovu duhovnu istinu i daje kratak savjet kako u svemu prepoznati Božju prisutnost:

“Neka vas sve podsjeća na Božju prisutnost. Ako, na primjer, uđete u vrt i vidite cvijeće, pitajte jedan cvijet: ‘Koji si ti?’ Neće odgovoriti: ‘Ja sam cvijet.’ Ne, ali reći će vam: ‘Ja sam propovjednik. Propovijedam snagu, mudrost, dobrotu, ljepotu i razboritost našega velikog Boga.’ Zamislite da vam cvijet daje ovakav odgovor, dopustite mu da prodre u vaše srce i podučava vas lekciji božanske ljubavi.”

Vezani članci

Sve bi nas stvari trebale podsjećati na Božju ljubav i prisutnost u našem životu

Čini se da se ovaj savjet temelji na sličnoj meditaciji svetog Augustina:

“Propitujte ljepotu zemlje, propitujte ljepotu mora, ljepotu zraka, ljepotu neba, propitujte bezbrojne nizove zvijezda, propitujte sunce koje će svojim sjajnim zrakama učiniti dan prekrasnim… propitujte sve ove stvari. Svi vam odgovaraju: ‘Evo nas, pogledajte kako smo predivni.’ Tko je napravio ove lijepe nepromjenjive stvari ako ne onaj koji je predivan i nepromjenjiv?”

Dok prolazimo kroz naš svakodnevni život zastanimo i propitujmo stvorene stvari koje vidimo. Sve bi nas trebale podsjećati na Božju ljubav i prisutnost u našem životu. Jer On je stvorio ovaj svijet za svakoga od nas.

www.medjugorje-news.com//hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er