ZANIMLJIVOSTI

Kako pomoći prijateljima koji su dobili bebu za vrijeme pandemije koronavirusa

Trudnoća i period nakon porođaja su veoma izazazovni za bilo kojeg roditelja. Dobiti dijete za vrijeme pandemije koronavrusa je veoma otežavajuća okolnost.

Donosimo nekoliko načina kako možete pomoći svojim prijateljima koji su tek rodili bebu.

Provjerite koliko im je teško

Najbolja stvar koju možete uraditi za svoju prijateljicu jeste saslušati je u ovim teškim danima koliko majčinstvo može biti teško i tjeskobno. Kažite joj da je uredu da se osjeća uplašeno i razočarano.

“Iako je određena količina tjeskobe uvijek bila uobičajena za nove roditelje, osjećaj da postoji smrtna opasnost pred vratima je nov i bez presedana”, rekla je Olivia Bergeron, klinička socijalna radnica.

Redovno komunicirajte

To što se ne možete vidjeti sa svojim prijateljima licem u lice ne znači da ne trebate ostati u kontaktu. Kontaktirajte putem svojih omiljenih društvenih mreža, telefonskim pozivom, porukom, mailom ili videopozivom. Pobrinite se da znaju da vam je stano do njih.

“Jasno razjasnite da novi roditelji mogu stupiti u kontakt s vama kad god im je to zgodno. Saznanje da neko misli na vas i vašu bebu može pomoći da ukrote osjećaj izoliranosti”, rekla je Bergeron.

Osim toga s komunikacijom trebate nastaviti i kad se završi postporođajni period.

Pošaljite pakete za njegu i hranu

Veliki izazov za nove roditelje upravo je taj što će kroz postporođajno razdoblje morati u potpunosti proći sami. Prijatelji i porodica e mogu doći posjetiti mališana, pripremiti obrok za obitelj ili čuvati dijete kako bi se majka bar malo opustila.

No možete im poslati paket za njegu beba na adresu ili im naručiti ručak, pa čak i namirnice putem interneta.

Otvoreno im postavljajte pitanja

Pomaganje prijatelju ne mora biti složeno. Jednostavno ih pitajte kako im ide, a onda im jasno stavite do znanja da istinski želite saslušati šta imaju da kažu.
Pitajte ih šta im treba i kako im najbolje možete pomoći.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er