VJERA I DUHOVNOST

Kako nam pobožnost prema svetoj Marti ublažava tjeskobu

Uvijek sam dijelila posebnu povezanost sa svetom Martom iz Betanije. Moje osobno putovanje da prevladam tjeskobu, zabrinutost, opsesivno-kompulzivni poremećaj i stalno kretanje u svakodnevnom i duhovnom životu odražava njezino putovanje u Evanđelju. Providnosno mi je Bog dao čast da se rodim na njezin blagdan. Evo nekoliko načina na koje ova nevjerojatna svetica pomaže u ublažavanju tjeskobe.

Akcija, Akcija, Akcija

Dijagnosticiran mi je ADHD u mladosti, sjećam se da sam kao dijete uvijek bila u pokretu. Znam da zvuči klišejski govoriti o djeci koja se kreću uokolo, migolje i nisu usredotočena. Ali za mene je to bila i još uvijek je istina. Još uvijek se borim sa sjedenjem. Vidim da se ta osobina prenosi i na moju vlastitu djecu, piše Catholic Exchange.

Moja djeca rijetko mogu sjesti i dovršiti obrok. Zapravo, teško im je mirno sjediti duže od nekoliko minuta. Djelovanje i neprestano kretanje svete Marte privlači me na osobnoj razini.

“Marta, Marta, tjeskobna si i zabrinuta zbog mnogih stvari.”

Još jedan razlog zašto je svetica zaštitnica domaćica savršena osoba s kojom bih mogla proslaviti rođendan je njezina tjeskoba. Marta se izravno žali Isusu na svoju sestru Mariju u Luki 10,40: “Gospodine, zar te nije briga što me moja sestra ostavila samu da služim? Reci joj da mi pomogne.”

Martin netaktičan način na koji je Isusu priopćila svoje frustracije zbog svoje sestre negirao je njezino gostoprimstvo. Isus je mirno odgovorio: “Marta, Marta, tjeskobna si i zabrinuta za mnoge stvari. Potrebna je samo jedna stvar. Marija je izabrala bolji dio koji joj se neće uzeti.”

Koliko često doživljavam slične frustracije kada mislim da se više trudim pripremiti za goste od ostalih članova moje obitelji? Priprema i gostoprimstvo dobri su sami po sebi. Problem leži u Martinoj situaciji u tome što je ona zabrinuta zbog nečega prolaznog [poput gozbe] umjesto da prianja uz vječno [sjedenje do Kristovih nogu].

Početna sumnja

Uz oba osobna ograničenja, Marta se borila s usredotočenošću na sitnice svakodnevnog života. Njezina početna sumnja u Isusovu sposobnost da pomogne Lazaru podsjeća me na moju čestu sumnju u sebe. Prema Ivanu 11, Isus je čuo za Lazarovu tešku bolest, brata Marije i Marte.

Uvijek sam smatrala da su ove dvije rečenice u ovoj priči zanimljive i zbunjujuće: “A Isus je volio Martu i njezinu sestru i Lazara. Kad je dakle čuo da je bolestan, ostade dva dana na mjestu gdje je bio” (Ivan 11,5-6). Čekati. Ako je Isus doista volio svoje prijatelje, zašto je, zaboga, odgađao vrijeme koje vrijedi za jedan vikend?

Da budem iskrena, ovaj odlomak mi je bio poteškoća. Čitajući cijelo poglavlje – i čitajući ga u svjetlu uskrslog Krista – shvatila sam da nas Ivan priprema za ogromno čudo – uskrsnuće Lazara.

Povjerenje slijedi sumnju

Martin odgovor na Isusov ulazak u grad Betaniju sličan je nečemu što bih rekao: “Gospodine, da si ti bio ovdje, moj brat ne bi umro!” (Ivan 11,21). Često se žalim Bogu govoreći: “Kad bi samo na vrijeme odgovorio na moje molitve, ne bi patio u ovom trenutku!”

Božje vrijeme nije uvijek u skladu s našim očekivanjima. Ponekad želimo da on odmah riješi naše probleme. Martine brige odražavaju uobičajenu ljudsku brigu: želimo da naši voljeni budu izliječeni od bolesti. Patnja je nešto čega čak i sveci zaziru, barem u početku. Sveti Pavao nas uvjerava da čak i pred patnjom, sumnjom i sukobom, “znamo da sve ide na dobro onima koji Boga ljube” (Rimljanima 8,28). Znamo da sve ide na dobro onima koji ljube Boga.

Čistoća pokraj pobožnosti

Marta je poznata kao zaštitnica domaćica, kuhara, pralja i posluge. Nisam dobra kuharica, čak sam i sada pomalo zabrinuta zbog prevelike košare s rasklopljenim rubljem koja stoji prekoputa. Kao rezultat mog OKP-a, obično obavljam većinu kućanskih poslova čišćenja. Saznanje da se sveta Marta susrela sa sličnim problemima dok je još uvijek tražila Kristovu pomoć daje nadu za moju situaciju.

Pomagala sam i svojoj mami u njezinom poslu čišćenja i radila u industriji brze hrane kuhajući i servirajući hranu gotovo sedam godina tijekom srednje škole i fakulteta. Nisam ni znala da Bog koristi moja iskustva s poslovima kako bih uspostavio odnos s jednim od novozavjetnih svetaca.

Krenuvši u pisanje ovog teksta, bila sam zabrinuta kako ću ga pravilno završiti. Ono što sam naučila je da će me Bog preobraziti. U ovom slučaju, Bog je uzeo moju tjeskobu i radna iskustva i uzdigao ih do novosti stvaranja.

O sveta Marto, znamo da si vjerovala da je Isus Krist uskrsnuće i život, molimo te moli za nas svome prijatelju, Gospodinu našemu Isusu Kristu, da nas podigne iz zamke duhovne smrti u kojoj se nalazimo.

O sveta Marto, izmoli Gospodinu našemu Isusu Kristu da dođe i ostane u našim srcima kako bismo mogli ostati živi u svojim dušama i sada i u budućem životu nakon naše tjelesne smrti.
Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er