MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Kako i zašto moliti za trenutak svoje smrti?

Možda svaki dan molite za trenutak svoje smrti, a da toga niste ni svjesni. Kako? Meni je to u spontanom razgovoru otkrio vjeroučitelj u školi u kojoj radim. Svaki put kada molimo Zdravo Marijo, molimo za dva najvažnija trenutka svog života  – sada i na času smrti naše. Sada je sve što imamo – prošlost je prepuštena Božjoj milosti, a budućnost Njegovoj providnosti. Jedino što je u našim rukama je sada. Zato je važno moliti za milost Božje prisutnosti i pobjede u našem srcu u sadašnjem trenutku. Nema bolje i vjernije zagovornice za to od Majke Marije.

Smrt je, s druge strane, trenutak za koji se čitav život spremamo. Nerijetko ga se bojimo. Koliko god snažna bila naša vjera, rijetki su među nama postigli toliku milost da smrt doista vide kao prelazak u život. Navodno je sveta Terezija od Djeteta Isusa neposredno prije svoje smrti na pitanje jedne svoje sestre boji li se, odgovorila da se ne boji jer zapravo tek sada ulazi u život. Kolike li milosti!

Tri načina kako moliti za trenutak svoje smrti

Ljubiti Boga u trenutku svoje smrti i biti tada spreman predati se Njegovu milosrđu najvažnija je stvar u životu. Takvu smrt sveci su nazivali sretnom smrću. Mudro je moliti za trenutak svoje smrti i blagoslivljati taj trenutak, pripremiti mu dobre temelje. Sjetite se toga kada sljedeći put budete prebirali zrnca krunice i svakom molitvom Zdravo Marijo molite za trenutak svoje smrti.

Utecite se Gospi

Salezijanci don Bosca imaju lijep običaj moliti tri Zdravomarije dodajući prije svake zaziv: „Draga Majko, Djevice Marijo, daj da spasim dušu svoju!“ Ovaj je običaj jednostavan i svakome izvediv način da svaki dan pomisli na trenutak svoje smrti i unaprijed ga blagoslovi moleći Boga po Gospinu zagovoru za spas svoje duše. Vjerujem da će čak i vašim najmanjima ova pobožnost lako postati draga navika.

Molite svetog Josipa

Sveti Josip, prečisti zaručnik Blažene Djevice Marije, također je dobar zagovornik za trenutak naše smrti. Utecite mu se ovom molitvom:

Slavni sveti Josipe, za onu neiskazanu sreću koju si imao na zemlji kada su kod tvoje smrti bili prisutni Isus i Marija i u smrtnoj te borbi pomagali, jačali i tješili: molim te ponizno, isprosi i meni tu milost na smrtnome času junački odbiti bijesne navale nečistoga duha i blaženo umrijeti. Uzvišeni branitelju umirućih, budi mi u pomoći u tom strašnom času; isprosi mi milost u tvojemu naručju uzmoći izustiti slatke i utješljive riječi: Isuse, Marijo i Josipe, u vaše ruke predajem srce i dušu svoju! Amen.

Izvršite pripravu za sretnu smrt po uzoru na don Bosca

Papa Benedikt XIII. sastavio je pripravu za sretnu smrt kako bismo bili sačuvani od nepripravne smrti. Ova priprava moli se jednom mjesečno. Njen veliki pobornik bio je sveti Ivan Bosco koju ju je prakticirao sa svojim dječacima i svim redovnicima u svojim kućama. Sastoji se od dvaju molitvi i velikog ispita savjesti i ispovijedi. Tekstove ovih molitvi možete pronaći u aplikaciji Nova Eva pod nazivom Priprava za sretnu smrt.

Ne zaboravite – uz sadašnji trenutak, smrt je najvažniji trenutak za koji se čitav život pripremamo. Tada, kako je rekla sv. Terezija od Djeteta Isusa, ulazimo u život. Dolazimo pred lice Onoga koji nas je oblikovao u majčinoj utrobi i bdio nad nama da bismo mu u Vječnosti mogli biti u zagrljaju.

smrti

www.medjugorje-news.com

Izvor
žena vrsna
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er