BiHEUROPAHRVATSKASVIJET

Jesu li Covid putovnice ustvari ŽIGOVI?

Oni koji se protive uvođenju „COVID putovnice“ pozivaju se na Rezoluciju Vijeća Europe u kojoj se države obvezuju „osigurati da građani budu obaviješteni kako cijepljenje nije obvezno i da nitko nije politički, socijalno ili na bilo koji drugi način pod pritiskom cijepiti se ako to ne želi“, piše nedjelja.ba.

Piše: Josip Vričko

Na pritisak članica, prije svih onih koje očajnički žele spasiti ljetnu turističku sezonu, Europska je komisija (EK) predložila sredinom prošloga tjedna uvođenje digitalnih zelenih potvrda koje bi omogućile cijepljenim i necijepljenim građanima EU-a slobodnije putovati unutar Unije.

Tako da se sad može kazati kako je pritisak mediteranskih zemalja urodio plodom. A njihovi su glasnogovornici zapravo bili Španjolska i Grčka koje su uoči ovoga zasjedanja poručile drugim članicama europske obitelji da je za spas njihove ekonomije ove godine potreban turizam. „Kako se bliži ljeto, građanima je potrebna jasnoća po pitanju putovanja i turizma“, istaknula je (još) ranije čelnica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides naglasivši kako je zbog toga nužno „brzo donijeti odluku o uporabi potvrda o cijepljenju i u nemedicinske svrhe“. I, evo, želja te Cipranke, čija zemlja, dakako, računa na prihod od turizma, konačno se ispunila. Plan EK-a je da „digitalna zelena potvrda“ – koja se namjerno ne naziva putovnicom – bude dokaz o cijepljenju, negativnim rezultatima testiranja na koronavirus, odnosno dokaz oporavka od virusa koji potvrđuje imunitet. (“Uvođenje Covid putovnice”)

 Nužna brža procedura

Vladama država članica bit će dopušteno posjetiteljima pojedinačno priznati valjanost cjepiva poput ruskog Sputnika V, dok će automatski moći prihvatiti samo ona cjepiva koja je odobrio EU – čija je agencija za lijekove (EMA) do sada odobrila cjepiva: Phizer-BioNtech, AstraZenecu Johnson and Jonson.

Digitalna zelena potvrda, koja bi trebala olakšati „sigurno i slobodno kretanje“ unutar EU-a tijekom pandemije, bit će besplatna, dvojezična, sigurna, nediskriminatorna i dostupna u digitalnom i papirnatom formatu. Instrument će vrijediti u svim zemljama EU-a, a bit će otvoren i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Izdavat će se građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na nacionalnost. Osim toga, državljani koji nisu članovi EU-a koji borave u Uniji i posjetitelji koji imaju pravo putovati u druge države članice također će se moći prijaviti za potvrdu.

Tzv. COVID putovnica sadržavat će QR kod kako bi se zajamčila sigurnost i autentičnost potvrde i sadržavat će samo „bitne podatke“ kao što su nadnevak rođenja, nadnevak izdavanja, relevantne potvrde i jedinstveni identifikator. Država koja provjerava podatke neće osobne podatke i zadržati, priopćili su iz Komisije.

U Bruxellesu su svjesni da će, ako želi pripremiti potvrdu na vrijeme za ljeto – a projicirani (željeni) nadnevak je 1. lipnja – prijedlog morati proći brži postupak usvajanja u Europskom parlamentu i Europskom vijeću te su pozvali države članice da „primijene okvir povjerenja i tehničke standarde dogovorene u mreži e-zdravstva, kako bi se osigurala pravodobna primjena digitalne zelene potvrde i potpuna usklađenost sa zaštitom osobnih podataka“. (“Uvođenje Covid putovnice“)

Cijepljenje nije obvezno…

Londonski The Independent, međutim, podsjeća kako su pojedine države članice ranije izrazile neslaganje oko prijedloga Europske komisije o „digitalnim zelenim potvrdama“, te navješćuje kako će se idući sastanak čelnika EU-a odvijati uz žestoke rasprave.

A oni koji (su) se protivili uvođenju COVID putovnica, tvrdeći kako je riječ o medicinskom aparthejdu, podsjećaju na nedavnu Rezoluciju Vijeća Europe, sastavljenog od 47 država Starog kontinenta. U toj se rezoluciji, naime, države obvezuju „osigurati da građani budu obaviješteni kako cijepljenje nije obvezno i da nitko nije politički, socijalno ili na bilo koji drugi način pod pritiskom cijepiti se ako to ne želi“. Uz to, države su obvezne osigurati „da nitko ne bude diskriminiran zbog činjenice kako nije cijepljen, zbog mogućnosti zdravstvenog rizika ili zato što nije htio“.

Hrvatski politički analitičar Ivica Šola upozorava i na opasnost od orvelovštine. „Naši zdravstveni kartoni privatna su stvar i to nam jamče zakoni. Ako je potvrda o cijepljenju potrebna za putovanja između zemalja, svih 27 vlada mora imati interoperabilne sustave s jednako robusnim sustavima zaštite podataka, a nema ih. Pitanje u svezi s kojim je tijelo EU-a za zaštitu podataka izrazilo sumnju u sposobnost da se to postigne, da nam zaštiti osobne podatke, pa bi ova iznimka mogla ubrzo postati izlika za neka nova pravila, a Veliki Brat, u nekoj hipotetskoj budućnosti, izravno bi imao uvid u tvoju krvnu sliku“, drži Šola uz opasku kako ne tvrdi da će tako i biti, ali je svakako nužno u ovako osjetljivim pitanjima projicirati i opasne scenarije. Opreza, naime, nikad dosta.

Uz to, prošlotjedna je vijest iz Bruxellesa stigla u okolnostima kada je cijepljenje usporeno u cijeloj Europi, naročito nakon obustave uporabe cjepiva AstraZeneca, i mnogi Europljani očekuju da će svoju prvu dozu dobiti tek krajem srpnja, kolovoza ili čak kasnije. A ako je tako s Europljanima, što tek onda kazati o zemljama iz europske čekaonice. Primjerice, Bosna i Hercegovina je tu na razini Albanije, bez, dakle, ijednog osiguranog cjepiva. Osim, jasno, onih što su nam donirale Srbija i Slovenija. (“Uvođenje Covid putovnice“)

Vučićev inat

I dok su, kao što smo vidjeli, ključne odluke, poput priznavanja ruskih i kineskih cjepiva, ipak na pojedinačnim vladama, neki lideri iz zemalja iz europskoga predsoblja, poput Srbije, svoj su revolt – još uoči uvođenja „zelene putovnice“ – izrazili na vrlo plastičan način. „Kako bi Europska unija zabranila slobodu kretanja svom vlastitom premijeru Viktoru Orbanu koji je cijepljen kineskim cjepivom. Moram priznati kako me je ta informacija samo dodatno motivirala da se cijepim Sinopharmovom dozom. Ako me ne budu primili u Bruxellesu, onda će propasti pregovori s Prištinom“, navijestio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naglašavajući kako Srbija nije niti primila cjepiva iz EU-a, što onda znači da Srbi ne bi smjeli putovati u druge zemlje. Zapravo, na milost su i nemilost država članica kojima je, vidjeli smo, dopušteno posjetiteljima pojedinačno (ne)priznati valjanost cjepiva poput ruskog Sputnika V.

A glede individualnog pristupa, treba kazati kako je, primjerice, Hrvatska 11. ožujka došla nadomak sporazuma s Izraelom o olakšanu režimu putovanja između dviju zemalja. Inače, takav sporazum je Izrael koji se – zahvaljujući ruskom i kineskom cjepivu – jako dobro nosi s pandemijom, takav sporazum već potpisao s Grčkom i Ciprom i počet će ga primjenjivati početkom travnja. Službeni Zagreb očekuje da se otprilike u tom terminu međusobno otvore i Hrvatska i Izrael. Što znači kako bi se izraelskim turistima koji su cijepljeni protiv COVID-a-19 omogućilo putovati u Hrvatsku bez ograničenja i karantene i, dakako, obrnuto.

Nema dvojbe da prošlotjedna inauguracija „zelene potvrde“ nije kraj, već prije početak priče. A dojam je kako će individualni pristup biti vrlo izražen. Bruxelles se, naime, dosad nije pokazao naročito brzim. A niti – učinkovitim. Turističkim se zemljama, međutim, žuri. (“Uvođenje Covid putovnice“)

www.medjugorje-news.com/

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er