HRVATSKA

Jedanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Bjelovaru

Jedanaesti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) održava se danas u Bjelovaru pod geslom “Gore srca”. Očekuje se više od 7000 posjetitelja, a okupljanje će započeti u jutarnjim satima u župama diljem Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Svi posjetitelji morat će nositi posebne majice koje će ih – ako ih još nisu nabavili – dočekati na susretu kako bi mogli pristupiti događaju. Korištenje kišobrana neće biti dopušteno, a kao zaštita od kiše predviđene su kabanice koje će posjetiteljima biti podijeljene na ulazu.

Okupljanje posjetitelja predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić i trajat će do 10 sati, nakon čega će se svi uputiti prema središnjem bjelovarskom parku, na kojem će biti predstavljene 24 redovničke zajednice, Međubiskupijsko sjemenište i zagrebačko Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

Na susretu će katoličke knjižare i izdavači predstaviti svoja izdanja, a mlada slikarica i umjetnica Eva Vukina svoja umjetnička djela.

Oko 16:15 počinje pretprogram koji će voditi urednica i voditeljica Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić. U ovom dijelu programa molit će se krunica kao priprava za slavlje svete mise, a svojim svjedočanstvima o snazi euharistije popratit će je mladi vjernici, uz pjevanje Zbora mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Pet minuta prije euharistije, u 16:55 predviđen je trenutak šutnje u znak sjećanja na šutnju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na susretu mladih s papom Benediktom XVI. 2011. godine. Misu će predslaviti bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. Prijenos će se moći pratiti na valovima Hrvatskoga katoličkog radija i na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije.

Nakon euharistije bit će objavljeno ime biskupije domaćina idućeg SHKM-a za dvije godine. Mladi će potom na stadionu i oko njega imati vrijeme za okrjepu, koje su organizatori nazvali “Neka posjedaju po travi” (usp. Mt 14, 19).

19:30 počet će zahvalno slavljenje uz slavljeničku službu Molitvene zajednice Božja pobjeda. Susret će završiti euharistijskim klanjanjem koje će predmoliti  don Damir Stojić.

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se od 1996. u pravilu svake dvije godine u jednom od hrvatskih gradova, a ovogodišnji susret u Bjelovaru održava se, zbog pandemije i potresa, nakon punih pet godina.

MOLITVA

Predobri i pravedni Bože,
Stvoritelju svega svijeta,
čuj ponizne prošnje svojih vjernih koje Ti
ispunjeni nadom i pouzdanjem, upućujemo.
Privuci naša slaba i grešna srca k sebi
jer želimo biti u zajedništvu s Tobom,
oslobođeni tereta ovozemaljskih briga.

Ispunjeni radošću i zahvalnošću,
Tvojoj zaštiti i vodstvu
preporučujemo sve naše mlade
i smjerno Te molimo, po Kristu našem Gospodinu,
Svetim Duhom prožmi njihov zajednički hod
prema Susretu hrvatske katoličke mladeži.

Zagovorom naše nebeske Majke Marije,
sv. Marka Križevčanina i bl. Drinskih mučenica
u našim srcima zapali oganj svoje ljubavi
da, plodni dobrim djelima,
svijetu gorljivo svjedočimo Tebe,
jedinoga pravoga Boga,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova, Amen.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er