CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Jasna poruka pape Franje u raspravi o pobačaju u Argentini

Ako bude prihvaćen, novi zakon bi omogućio pobačaj na zahtjev do 14. tjedna trudnoće, a djevojčice već od trinaeste godine života bi ga mogle obaviti bez potrebe za roditeljskom potvrdom.

Papa Franjo uključio se u raspravu oko dekriminalizacije pobačaja u Argentini. Sveti Otac poslao je poruku podrške ženama iz slamova Buenos Airesa koje su zatražile da bude njihov glas, prenosi Crux.

Franjina poruka dolazi nakon što je prošlog tjedna argentinski predsjednik Alberto Fernandez pred kongresom predstavio novi zakon o pobačaju izrazivši želju da pobačaj postane “legalan, siguran i besplatan” u cijeloj zemlji.

Ako bude prihvaćen, novi zakon bi omogućio pobačaj na zahtjev do 14. tjedna trudnoće, a djevojčice već od trinaeste godine života bi ga mogle obaviti bez potrebe za roditeljskom potvrdom. U slučaju silovanja ili životne ugroženosti zdravlja majke, pobačaj bi bio moguć sve do poroda.

Jedna od Fernandezovih glavnih teza jest da bi legalizacija pobačaja bila rješenje za siromašne žene koje si ne mogu priuštiti prekid trudnoće u privatnim klinikama pa ugrožavaju vlastite živote nelegalnim pobačajima. Prema posljednje dostupnim podacima, u Argentini umire oko 40 žena godišnje od posljedica spontanih i induciranih pobačaja.

Upravo su siromašne žene pisale papi Franji sa željom da se uključi u raspravu. “Pišemo Vašoj Svetosti, sa željom da Vas zamolimo da nam pomognete reći javnosti da se osjećamo poput zarobljenika u situaciji u kojoj su naše obitelji ugrožene, baš kao i naše kćeri tinejdžerice i buduće generacije koje će rasti s idejom da naši životi nisu željeni i da nemamo pravo imati djecu jer smo siromašni”, stoji u pismu.

“Naš se glas, poput glasa nerođene djece, nikada ne čuje… Oni nas klasificiraju kao ‘tvornice siromaštva’ ili ‘državne radnike’. Naša stvarnost kao žena koje se bore sa životnim izazovima zajedno sa svojom djecom zasjenjena je ženama koje tvrde da nas predstavljaju a da ih za to nismo ovlastile, gušeći tako našu istinsku poziciju po pitanju prava na život. One nas ne žele slušati, baš kao ni zakonodavci ni novinari. Kada ne bismo imali svećenike u slamovima koji podižu glas za nas, bile bismo još usamljenije”, napisale su argentinske žene iz slamova.

Papa Franjo u svom je odgovoru zahvalio na pismu, kao i zastupnici u argentinskom kongresu Victoriji Morales Gorleri koja je sudjelovala kao posrednica između Pape i potpisnica.

Franjo je istaknuo kako pobačaj “nije primarno vjersko pitanje nego pitanje ljudske etike, koje prethodi bilo kojoj vjeroispovijesti”.

“Dobro je postaviti dva pitanja”, dodao je Papa. “Je li pošteno eliminirati ljudski život kako bi se riješio problem? Je li pošteno unajmiti plaćenog ubojicu kako bi se riješio problem?”

Sveti Otac dodao je kako su Argentinke koje su mu pisale “žene koje znaju što je život” i izrazio divljenje na njihovom radu i svjedočanstvu. “Domovina je ponosna što ima žene poput njih”, napisao je Franjo.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er