HERCEGOVINAVIJESTI

IZBOR GRADONAČELNIKA Mostar danas bira gradonačelnika

IZBOR GRADONAČELNIKA Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara najavljen je za danas, s početkom u 16 sata kada će se po treći put pokušati izabrati gradonačelnik Mostara.

U drugi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar). Prošla sjednica prekinuta je nakon što je iznesen prijedlog o uvođenju svojevrsnog instituta rotirajućeg gradonačelnika.

S 34 glasa “za“ sjednica je prekinuta u petak, te je potvrđeno da je treći nastavak zakazan za danas kada bi se trebalo raspravljati i o odluci o privremenom financiranju Grada Mostara.

Ivan Zelenika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostar, rekao je nakon prekida sjednice da se radi o ”igrokazu u režiji BH bloka”.

“Radi se o igrokazu u režiji BH bloka, a vjerojatno i njihovih partnera iz Koalicije za Mostar”, rekao je Zelenika dodajući kako se dolazi u situaciju da svatko može biti gradonačelnik osim Hrvata.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar i vijećnik u Gradskom vijeću ovog grada Arman Zalihić je prije nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u petak komentirao prijedlog o eventualnoj rotaciji gradonačelnika.

“To je princip da imamo vladajuću koaliciju HDZ-a BiH, Koalicije za Mostar i BH bloka, koje bi dale tri gradonačelnika na po 16 mjeseci. To je prihvatio Bakir Izetbegović i to nas raduje. Vidjet ćemo hoće li biti prostora da se o tome razgovara. To se inače može riješiti u sklopu političkog dogovora uz dalja podnošenja ostavki, a cilj je da nemamo pobjednike i poražene, već da imamo vlast koja će rješavati probleme građana. Dosta nam je psihoza o prodajama. Vidjet ćemo je li to moguće provesti, sporazum će svima biti ponuđen. Svi imaju pravo na to pristati ili odbiti”, izjavio je Zalihić u petak.

Na sjednici se pojavila i Boška Ćavar iz Naše stranke, koja je ranije izostala jer je bila u izolaciji zbog COVID-a 19.

“Osjećam se dobro”, kazala je te odgovorila na pitanje da li je ostala pri stavu da do kraja bude neopredijeljena između Zlatka Guzina i Marija Kordića.

“Moji birači nisu ni ljudi iz HDZ-a BiH niti iz SDA. Ostajem pri svom. Moj izbor je Irma Baralija”, poručila je Ćavar.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova.

Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

www.medjugorje-news.com/dnevnik.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er