SVECICRKVAVJERA I DUHOVNOST

Ivan Pavao II: prije 10 godina uzdignut na čast oltara – I danas nam pokazuje put do Neba!

Ivan Pavao II. Dana 1. svibnja 2011., u nedjelju Božjeg milosrđa, na misi beatifikacije pape Ivana Pavla II. sudjelovalo je 1,5 milijuna hodočasnika. Najveći je to broj sudionika neke beatifikacije ili kanonizacije održane u Rimu. U vrijeme svog 27-godišnjeg pontifikata bl. Ivan Pavao II. pokazivao nam je put do Neba: kako postati sveti i zreli u ljubavi, ljudi čista srca – kakve nas želi Krist.

U predvečerje svetkovine Božjeg milosrđa, 30. travnja 2011., stotine tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta cijelu je noć bdjelo u molitvi čekajući u redu ulazak na Trg sv. Petra kako bi sudjelovali u Misi beatifikacije Ivana Pavla II., koji je umro u predvečerje ove svetkovine, 2. travnja 2005. Kada su službe sigurnosti otvorile ulaze na Trg sv. Petra, trg se vrlo brzo ispunio hodočasnicima. Preostalo mnoštvo tiskalo se u ulici della Conciliazione i u brojnim pokrajnjim ulicama i trgovima. Desetci tisuća hodočasnika koji nisu mogli ući u Vatikan okupili su se na prostoru Circo Massimo, moleći i prateći beatifikaciju putem velikih video zidova, prenosi portal Božje milosrđe. 

Sv. Misa beatifikacije započela je u 10 sati. Dok je papa Benedikt XVI. čitao obrazac proglašenja blaženim Ivana Pavla II., otkriven je njegov portret. Slika nasmiješenog Pape bila je spuštena niz glavnu ložu Bazilike sv. Petra. Sabrani hodočasnici teško su mogli suspregnuti suze ganuća i radosti koju su izrazili burnim pljeskom.

Nakon toga, francuska redovnica Marie-Simon Pierre koja je na čudesan način ozdravila od uznapredovale Parkinsonove bolesti po zagovoru Ivana Pavla II. donijela je Papinu relikviju na oltar. Pratila ju je s. Tobiana koja se za bolesnog Papu brinula posljednjih godina njegova života.

Pomogao nam je ne bojati se istine, jer istina je jamstvo slobode!

Na svečanosti beatifikacije sudjelovale su delegacije iz 87 zemalja svijeta, s predsjednicima država i vlada na čelu. Prisutna su bila i izaslanstva svih kraljevskih obitelji. Bilo je 2300 akreditiranih novinara, a cijelu je svečanost prenosilo 1300 svjetskih televizijskih postaja.

Za vrijeme homilije sv. otac Benedikt XVI. rekao je: “Ivan Pavao II. je blažen zbog svoje snažne, apostolske i velikodušne vjere.” Za geslo svog pontifikata uzima rečenicu sv. Ljudevita Marije Montfortskoga: Sav sam tvoj i sve što imam tvoje je. Zahvaljujući svojoj herojskoj vjeri Ivan Pavao II. “otvorio je Kristu društvo, kulturu, političke i ekonomske sustave… Svojim svjedočanstvom vjere, ljubavi i apostolskom hrabrošću, popraćenim velikim ljudskim nabojem, ovaj primjeran sin poljskog naroda pomogao je kršćanima cijelog svijeta da se ne boje zvati kršćanima, da pripadaju Crkvi, govore o Evanđelju.

Dao nam je snagu da vjerujemo u Krista!

Jednom riječju: pomogao nam je ne bojati se istine, jer istina je jamstvo slobode. Još sažetije: dao nam je snagu da vjerujemo u Krista, jer je Krist Redemptor hominis, Otkupitelj čovjeka, što je središnja tema njegove prve enciklike i nit vodilja svih ostalih. (…) Njegova je poruka slijedeća: čovjek je put Crkve i Krist je put čovjeka. (…) Primjer njegove molitve uvijek me doticao i izgrađivao: on je uranjao u susret s Bogom i usred višestrukih zadaća svojega služenja. Zatim njegovo svjedočenje tijekom patnje: Gospodin ga je polako lišio svega, a on je ostao uvijek „stijena“, kakvog ga je Krist želio.

Njegova duboka poniznost ukorijenjena u osobnom jedinstvu s Kristom nastavila je voditi Crkvu i dati još jasniju poruku svijetu upravo kada su fizičke snage nestajale. Tako je na izvanredni način ostvario poziv svakog svećenika i biskupa: postati jedno s onim Isusom kojeg svakodnevno prima i pruža u Euharistiji. Blago tebi, ljubljeni Ivane Pavle II, jer si povjerovao! Nastavi – molimo te – s neba jačati vjeru Božjeg naroda.”

Učenje i primjer života sv. Ivana Pavla II. pokazuje nam put prema Nebu, posvješćuje da poziv do punine radosti u nebu, dakle do svetosti svakog čovjeka, bez izuzetka, nije toliko obična mogućnost, već obveza koja proistječe iz bîti našeg čovještva stvorenog na sliku Božju. Prvi papa, sv. Petar, izrazio je tu obvezu riječima. “Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet.” (1 Pt 1, 14-16)

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button