OSTALOZANIMLJIVOSTI

Isusov kip zbog kojeg su zvali policiju

Samo 20 minuta nakon instalacije realistički prikaz beskućnika Isusa izazvao je pomutnju u malom američkom gradu. Statua nije nepoznata, jednu kopiju ovog umjetničkog djela blagoslovio je i papa Franjo.

Umjetnička djela žele potaknuti promatrače da razmišljaju i raspravljaju, ona ih izazivaju i provociraju. No zbog njihova izgleda vjerojatno ne bi trebala intervenirati i policija. No, upravo se to sada dogodilo u SAD-u: Tamo je zbog umjetničkog prikaza beskućnika Isusa netko od promatrača pozvao lokalnu policiju – i to samo 20 minuta nakon što je instalacija postavljena, prenosi portal Frattelanza umana.

Prema izvješćima američkih medija, policija prošli je tjedan u Bay Villageu u državi Ohio upozorena na beskućnika koji spava na klupi u blizini crkve Svetog Barnabe. Međutim, policija je po izlasku ustanovila da je to bio samo kip.

“Drago mi je da su ljudi obavijestili policiju, to pokazuje njihovu zabrinutost i suosjećanje za nekoga koga uopće ne poznaju”, rekao je svećenik Alex Martin za CNN. Bay Village je gradić s oko 15 tisuća stanovnika bez velikog siromaštva. “Ovdje je zapravo vrlo neobično, gotovo  šokantno vidjeti da netko spava na klupi u parku”, rekao je Martin.

Foto: Cathopic

Skulptura nazvana Homeless Jesus (hrvatski: Beskućnik Isus) prikazuje Isusa kako skučen leži na klupi. Cijelo je tijelo pokriveno pokrivačem, vidljiva su tek stopala koja pokazuju tragove raspeća. Skulpturu je napravio kanadski kipar Timothy P. Schmalz. Umjetnik je došao na ideju da na tako originalan način predstavi Krista nakon što je, tijekom božićnih blagdana, vidio jednoga beskućnika kako spava na otvorenom, na klupi, piše IKA.

U studenomu 2013. godine, u prigodi jedne opće audijencije na Trgu Svetoga Petra, autor je papi Franji pokazao kopiju, u malom formatu, Isusa beskućnika. Kada je Sveti Otac vidio skulpturu, kazao je Schmalz američkim medijima, dodirnuo je Isusova koljena i stopala, i molio. Papa Franjo čini upravo to, približava se marginaliziranima, dodao je umjetnik. Na inicijativu samoga umjetnika, kip izliven u bronci darovan je Apostolskoj milostinjarnici, a prvi njegov primjerak postavljen je godine 2013. u Torontu, pri isusovačkom Teološkom fakultetu.

Više drugih primjeraka već je postavljeno na više mjesta u svijetu, u Australiji, na Kubi, u Indiji, Irskoj, Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama i brojnim drugim. Skulptura postavljena u Vatikanu dar je jednoga kanadskog pokrovitelja, koji je bio prvi Schmalzov podupiratelj, kada je imao samo 20 godina. Još jedno djelo tog autora, koje predstavlja Isusa prosjaka, postavljeno je na glavnom ulazu rimske bolnice Svetoga Duha.

www.medjugorje-news.com/IKA.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er