VJERA I DUHOVNOST

Isus Krist je kralj mira, ljubavi, radosti, kralj svakodnevice, kralj običnosti i kralj samoće

Neobična svetkovina kojom praktično završava liturgijska godina, istoj daje pečat, smisao; nekako ju sabire, zaokružuje. Isus Krist je kralj svega svijeta. Tâ činjenica mijenja apsolutno sve. Krist je kralj u svom boravku u krilu Presvetoga Trojstva.

Isus Krist je kralj u cijeloj povijesti spasenja; od stvaranja svijeta do danas. Isus Krist je kralj u svome čudesnomu navještenju, u turbulentnom boravku u sigurnosti Marijine blagoslovljene utrobe, u svom poniznom, a tako svečanom rođenju! Isus je kralj svega svijeta u svome djetinjstvu, odrastanju; kralj u svladavanju životnih pouka – kako biti čovjekom, kralj u poslušnosti svetom Josipu i Mariji – kralj u skrovitosti svoje rane mladosti.

Isus Krist je kralj u cijeloj povijesti spasenja; od stvaranja svijeta do danas.

Isus je kralj per excellence u svome javnome djelovanju. Kralj u ozdravljanju bolesnih, oslobađanju opsjednutih, poduci neukih, tumačenju, dopuni i ispuni Zakona. Kralj s odgovorom na sve, a opet kralj s pravim pitanjima. Isus Krist je kralj mira, ljubavi, radosti. Kralj svakodnevice; kralj svečanosti – kralj običnosti i kralj samoće. Isus Krist je kralj sebedarja u euharistiji i svakom drugom sakramentu.

Krist je kralj kod svečanog ulaska u Jeruzalem, kralj kada ga izdaju, osude pred sitnim dušama i običnim upraviteljčićima, kada ga bičuju, zatvaraju, pljuju, psuju, vrijeđaju, ponižavaju; Krist je kralj trnovom krunom okrunjen. Krist je kralj koji za svoje podanike nosi prijestolje na koje će biti prikovan. Krist je kralj na križu proslavljen i uzdignut – da nas sve obuče u kraljevski grimiz!

Isus Krist je kralj mira, ljubavi, radosti. Kralj svakodnevice; kralj svečanosti – kralj običnosti i kralj samoće.

Krist je kralj života u uskrsnuću; kralj koji poražava smrt i smije joj se u lice. Kralj koji silazi “nad pakao” i oslobađa duše predaka, uzlazi u nebo i sjeda na svoje prijestolje u slavi! Krist je kralj koji šalje Duha Svetoga, a odonud će, kad bude njegovo vrijeme, ponovno sići, doći i prići suditi žive i mrtve, a njegovu kraljevstvu neće biti kraja! A ti? Ti si, po milosti i daru njegovu – princ Božji, princeza Božja. Neka te nitko nikada ne uvjeri u manje od toga! Isus je početak i svršetak; njegova su vremena i vjekovi u sve dane!

fra Ivan Marija Lotar

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er