CRKVASVIJETVIJESTI

Istjerani iz sela nakon obraćenja na kršćanstvo

Stanovnici većinskog budističkog sela u Laosu protjerali su desetak kršćanskih obitelji nakon njihova obraćenja na kršćanstvo.

S njima je protjeran i mjesni župnik. Incident se dogodio u selu Mai u pokrajini Luang Namtha u Laosu, javlja ICC.

Unatoč navodnim naporima vlasti da riješe problem obraćenika na kršćanstvo koje njihove zajednice izbacuju iz mjesta stanovanja, a rodbina iz domova, to pitanje, do sada nije riješeno. Kao rezultat toga pravnoga vakuuma, “deložirani” seljani suočavaju se s nemanjem posla i faktički  s beskućništvom.

Što se tiče konkretnog slučaja u selu Mai, vlasti su odbile razgovarati s novinarima. Međutim, glasnogovornik je situaciju nazvao “osjetljivim pitanjem” i izjavio da “još uvijek rade na slučaju”.

Iako je većinski budistička nacija Laos tehnički ima nacionalni zakon koji štiti slobodu vjere za sve svoje građane. Međutim, u stvarnosti se kršćane tretira kao građane drugog reda i suočavaju se s raznim oblicima diskriminacije i ugnjetavanja. Osim što su se suočili s odbijanjem svojih lokalnih zajednica, bilo je i optužbi da su kršćani isključeni iz vladine distribucije humanitarne pomoći.

Inače, progon kršćana uopće nije novost u Laosu. Kršćani i dan danas trebaju vladinu dozvolu za javna okupljanja, molitve ili bilo koje druge aktivnosti. Budistička nacija dozvoljava samo mali broj izgrađenih crkava.

Laos je azijska država koja obuhvaća 236 800 km² (pet puta veća od BiH) i više od sedam milijuna žitelja čija većina prakticira budizam i/ili narodna vjerovanja. Kršćanstvo je treća po redu religija u kontekstu brojnosti s oko 1.5% vjernika. Katolika je oko 60 000 i većinom su to izbjeglice iz Vijetnama. Laos nema katoličkih biskupija nego je uređen na principu vikarijata. Tako je ova zemlja podijeljena na četiri apostolska vikarijata te su oni izravno podložni Svetoj Stolici i Kongregaciji za evangelizaciju naroda.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er