SVIJETVIJESTI

ISLANĐANI U STRAHU I ŠOKU Island pogodio potres koji je trajao 20 minuta

“Probudio sam se u šoku”, “Ovaj potres je trajao dugo”, “Kao da valjak prolazi pored kuće”, javljali su Islanđani

Na Islandu je sinoć oko 00:22 zabilježeno podrhtavanje tla koje je trajalo čak 20 minuta, a nakon njega zabilježeno je više potresa magnitude veće od 4 po Richteru. Najjači zabilježeni potres bio je u 2:02 magnitude 5 po Richteru, a epicentar mu je bio oko 3 kilometra jugozapadno od vulkana Fagradalsfjall.

“Probudio sam se u šoku”, “Ovaj je trajao dugo”, “Kao da valjak prolazi pored kuće”, javljali su Islanđani na stranici EMSC-a. Kako javljaju islandske nadležne službe, tremor tla bio je sličan onom koji se osjetio 3. ožujka kada je podrhtavanje i potres trajao satima. Dugo podrhtavanje, kakvo su osjetili Islanđani u prvim satima nedjelje, često dolazi prije erupcije vulkana. Ovo podrhtavanje dolazi nakon nakon više snažnih i tisuće slabijih potresa zabilježenih u posljednjih dva tjedna. Zbog svega toga su vlasti poduzele mjere pripreme za moguću erupciju vulkana koji se nalazi 30-ak kilometara od Reykjavika.

Islandski list Visir piše kako se sinoć seizmička aktivnosti u Fagradalsfjallu znatno povećala. Najjači potres bio je jačine 5,0 po Richteru noćas u dva sata oko tri kilometra jugozapadno od Fagradalsfjalla. Od ponoći je zabilježeno niz potresa jačine između 3 i 4 stupnja po Richteru. 

“Na području potresa u Reykjanesu još uvijek ima puno seizmičkih aktivnosti i ne nazire im se kraj. Od ponoći tamo je zabilježeno blizu 2000 potres “, rekao je Bryndís Ýr Gísladóttir, specijalist za zaštitu prirode u islandskom Meteorološkom uredu, u razgovoru za Vísir. 

Nema naznaka da su potresi povezani s tamošnjim kretanjima magme, kao što je ranije rečeno. Prema riječima stručnjaka za potres -e iz Meteorološkog zavoda nisu pronađeni znakovi erupcije.

„Seizmička aktivnost više se preusmjerila na Grindavík, ali prema civilnoj zaštiti i stručnjacima Meteorološkog ureda, tamošnji potresi rezultat su promjena napona u zemljinoj kori, i ne radi se o pomaku magme. Stoga se ne smatra da je svaki potres kratkoročni prediktor erupcije – piše Visir.

Podsjećamo da je na islandu u tjedan dana zabilježeno više od 22 000 potresa.

www.medjugorje-news.com/

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er