CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Intervju kardinala Puljića za Dnevni.ba “Postali smo generacija koja kuka, a bježimo od…”

“Postali smo generacija koja kuka, a bježimo od žrtve i uvijek tražimo krivca u drugome”U povodu blagdana – Božića 2020., novinarka portala Dnevni.ba razgovarala je s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Intervju objavljen na Božić, 25. prosinca 2020. prenosimo u cijelosti:

Razgovarala Vesna Hlavaček

Dnevni.ba: Cijeli planet živi teške nevolje što nam ih donosi koronavirus. I sami ste iskusili COVID-19.

Kardinal Puljić: Nije prvi put da se čovječanstvo suočava s ovakvom vrstom krize, samo su se ranije manje i sporije širile informacije. Danas se informacija agresivno nameće, koji put provjerena, a koji puta u svrhu populističkog izazivanja znatiželje. Ova zaraza je ozbiljna i s tim valja ozbiljno računati i odgovorno se postaviti. Ne možemo ju spriječiti u potpunosti, ali ju možemo umanjiti. Zato je važno da struka kaže svoje, a ne da svaki portal bude mjerodavan u savjetima i tako zaluđuju ljude. Posebno je važno ne ići populističkim stilom. Kušnje nisu zato da unište svijet nego kako bi čovjek pokazao svoju sposobnost vršenja obaveza i držanja pravih vrednota. Valja iz ove kušnje izaći prokušan i sposoban nositi se sa životom. Zato treba odati priznanje medicinskom osoblju koje se profesionalno i humano bori s ovom zarazom.

Dnevni.ba: Kako izdržati sve kušnje pred koje smo stavljeni?

Kardinal Puljić: Odgajani smo u ozračju uživanja i potrošnje, a zaboravili smo da se ništa veliko ne može ostvariti bez spremnosti na žrtvu. Nije Isus slučajno pozvao da uzmemo svoj križ i da ga slijedimo. Postali smo razmažena generacija. Ljudi koji se znaju žrtvovati – oni grade budućnost. Postali smo generacija koja kuka, a bježimo od žrtve i uvijek tražimo krivca u drugome, a svoja leđa izmičemo.

Dnevni.ba: Što savjetujete vjernicima – kako unatoč svemu proslaviti Božić?

Kardinal Puljić: Treba shvatiti stvarnost Božića. Isus je ušao u ljudsku stvarnost i proživljava čovjekov život. Zato i danas valja shvatiti tu Božju blizinu i očitovanu ljubav u ljudskoj stvarnosti. Slaviti Božić znači progledati očima vjere i prepoznati Božju blizinu u našoj stvarnosti. Pokloniti mu se i prihvatiti ga u svome životu. Mi smo generacija koja je u ime slobode Isusa istjerala iz javnog života i izgoni ga i iz osobnog života. Treba dozvoliti da svi živimo svjesni da se Isus rodio i da je čovjekom postao kako bi nas učinio djecom Božjom.

Dnevni.ba: Kako će se Katolička Crkva prilagoditi okolnostima?

Kardinal Puljić: Valja se uživjeti u stvarnost i izvršiti svoje poslanje, donijeti svjetlo vjere u srca ljudi. Kao što je prvi put Isus ušao u našu povijest, rodivši se kao malo dijete, isto tako i danas ulazi u našu stvarnost, samo mu valja otvoriti vrata srca, obitelji i društva. Bog će svoje učiniti, ali ono što je do nas to valja ponizno i iz vjere činiti.

Dnevni.ba: Suočili ste se u bolnici s patnjama bolesnika i požrtvovnošću zdravstvenih radnika…

Kardinal Puljić: Kako sam s ovim narodom živio tako sam i s ovim narodom i trpio. Zahvalan sam Bogu za ovo iskustvo, posebno jer sam osjetio veliki lanac molitelja. Također sam se zadivio profesionalnošću i humanošću koju zdravstveni djelatnici pokazuju u brizi za bolesnike. Duboko sam zahvalan Bogu za to iskustvo, ali i tolikim ljudima koji su mi izrazili blizinu i molili. Zahvalan sam tim zdravstvenim djelatnicima koji su pokazali toliki stupanj ljudskosti i plemenitosti kroz svoju požrtvovnost..

Dnevni.ba: Kakve pouke možemo izvući iz aktualnih zbivanja?

Kardinal Puljić: Čovjek mora shvatiti svoju ograničenost i nemoć. Valja ponizno prihvatiti svoju ograničenost unatoč i znanja, imanja, moći i svega drugoga na što se čovjek nerijetko oslanja u životu. To nas treba uputiti na jednu jaču i širu solidarnost jednih s drugima, jer jedni druge itekako u tim trenucima trebamo. Valja istinski ponizno prihvatiti da smo stvorenja Božja i sačuvati pouzdanje u Boga.

Dnevni.ba: Pošaljite poruku našim čitateljima…

Kardinal Puljić: Kao što sam rekao, slavlje Božića je otkrivanje očitovane Božje ljubavi kroz rođenje Isusa Krista. Više ne smijemo živjeti kao da se Isus nije rodio i ušao u našu povijest. Posebno želim da se Božić dogodi u svakoj duši koja se Isusu otvori. Neka Božja ljubav izliječi ovo ozračje zatrovano mržnjom, sebičnošću i trkom za potrošnjom i uživanjem. Zato želim svim kršćanima katolicima čestit Božić i blagoslovljeno ovo vrijeme Božje blizine!

www.medjugorje-news.com/ktabkbih

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er