HRVATSKAVIJESTI

HRVATSKA Božinović otkrio hoće li se od ponedjeljka mjere dalje ublažavati ili postrožavati

U posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3981, kazao je Božinović. Među njima je 807 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta, šest više nego jučer. 

Preminule su 4 osobe. 
Prosjek godina preminulih je 73 godina, a najmlađa preminula osoba imala je 54 godine. Uz COVID infekciju imala je i druge dijagnoze.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 248.061 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5625 preminulo, ukupno se oporavilo 238.455 osoba od toga 334 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14 537 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.403.628 osoba, od toga 7.499 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 12,8 posto.

Više od 800 novih slučajeva posljednji put zabilježeno je krajem siječnja, točnije 27. siječnja kada je u Hrvatskoj bilo 857 novih slučajeva, kazao je Božinović.

Ovog tjedna značajan porast broja novih slučajeva

Utrošeno je ukupno 273.128 doza cjepiva, te je cijepljeno 209.067 osoba cijepljena. Jednom dozom cijepljeno je 145.006, a 64.061 s dvije doze i za njih je cijepljenje završeno. 

Krunoslav Capak rekao je kako u prva tri dana ovog tjedna imamo 1547 novozaraženih, a prošli tjedan je u istom razdoblju bilo 1232 novozaraženih.

“To je za 25 posto veći broj nego prošlog tjedna”, rekao je Capak. 

Kazao je kako je prosječna 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj 171,6, a najniža je u Istarskoj županiji te iznosi 36,4. Najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i iznosi 519,7.

Na listi zemlja članica EU Hrvatska je zauzela 7. mjesto po 14-dnevnoj incidenciji.

Riječ je preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš.

“U medijima sam čitao kako je već godinu dana prošlo od naše izjave da su iduća dva tjedna ključna. Kako tada, tako i danas vam mogu ponoviti, idući tjedni su ključni”, poručio je ministar te naglasio kako je ključna osobna odgovornost. 

“Za današnje aktivnosti ćemo posljedice gledati tek za 10 do 14 dana. U prvom i drugom valu zdravstveni sustav je adekvatno odgovorio na ovu ugrozu. Svakodnevno imamo nove informacije, i cjepivo je tu. To nam sve omogućava održavati korak s ovom ugrozom. Početkom tjedna brojimo 408.270 doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo još 335.106 doza. Do kraja ožujka ćemo procijepiti 20 posto stanovništva prvom dozom”, rekao je. 

“Nemamo žarišta”

“Siguran sam da ćemo sustići, a možda i prestići neke od tih zemalja koje trenutno imaju više cijepljenih građana nego mi”, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje zašto Hrvatska ima među najmanjim brojevima cijepljenih na 100 stanovnika. 

Govorio je i o porastu broj zaraženih. 

“Trenutno nemamo žarišta, jutros sam pričao s kolegicama iz Splitsko-dalmatinske županije, imaju novih slučajeva u zatvoru na Bilicama, u bolnici i jednom vaterpolo klubu. To nisu žarišta, nego jednostavno brojke rastu. Ima puno istih prezimena pa se ljudi druže i okupljaju i zaražavaju unutar obitelji”, rekao je Capak i apelirao na građane da se suzdrže okupljanja.

“Virus je tu još uvijek iako se netko cijepio, ima puno onih koji su još osjetljivi”, rekao je Capak. 

“Produžit ćemo režim uveden 1. ožujka”

“Mi ćemo do kraja tjedna izaći s odlukom kojom će se više ili manje produžiti ovaj režim koji smo uveli 1. ožujka i nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru”, rekao je ministar Davor Božinović odgovarajući na pitanje o epidemiološkim mjerama. 

Ministar Beroš govorio je o inspekcijama oko prekorednog cjepiva. 

“U 11 zdravstvenih ustanova je utvrđeno odstupanje od plana cijepljenja i zatraženo je pokretanje unutarnjeg nadzora i njihovo očitovanje. O tome hoćemo li slati inspekciju odlučit ćemo nakon tog očitovanja. I KBC Zagreb će biti upitan na tu temu među ovih 11 ustanova, sa zamolbom da ponovno odgovori na određena pitanja. To traje, ali budite sigurni da će se to razriješiti i nužno je uključiti sve institucije koje imaju nadležnosti. Cilj mi je otkloniti nepravilnosti i spriječiti ovakve stvari ubuduće”, rekao je Beroš. 

www.medjugorje-news.com/

Izvor
denvnik.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker