Uncategorized

Hoće li Vatreni protiv Švedske i Francuske igrati pred gledateljima i sele li utakmice protiv spomenutih protivnika na Poljud?

Krovna europska nogometna asocijacija, UEFA, će navodno ponovno razmatrati mogućnost da dopusti gledateljima da budu na tribinama u Ligi nacija, naravno, samo u onim državama u kojima epidemiolozi daju zeleno svjetlo.

Na UEFA-u je navodno izvršen pritisak čitavog niza nacionalnih Saveza da se ipak pusti gledatelje na tribine u Ligi nacija. Navodno i Island je među onima koji inzistiraju da njihovi navijači prate uživo, s tribina, ogled s Engleskom 5. rujna.

”Na videokonferenciji s glavnim tajnicima država članica, na kojoj je HNS predstavljala Ivančica Sudac, voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja, najavljena je mogućnost promjene krutog stava Nyona. Čelnici UEFA-e brinu se da bi parcijalno rješenje, po kojem bi se negdje igralo publikom, a negdje ne, moglo narušiti integritet natjecanja tako što ne bi svi bili u ravnopravnom položaju, no drugi ističu kako navijačima treba dopustiti dolazak gdje god je do moguće, a gdje nije tretirati “višom silom”. Konačna odluka očekuje se sredinom kolovoza”, pišu Sportske novosti.

Hrvatski nogometni savez je već odlučio da će hrvatska reprezentacija u listopadu biti domaćin Švedskoj i Francuskoj u Zagrebu, na Maksimiru, naravno, dodali su da će se igrati bez nazočnosti navijača na tribinama. Međutim…

”Ako UEFA dopusti dolazak publike na utakmice i HNS može preispitati odluku koju je donio na temelju trenutačnog stava da gledatelja nema”, rekao je za Sportske novosti glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Hrvatska je, podsjetimo, domaćin tek u listopadu te nema razloga za žurbu.

”Mislim da se lokacija ne bi mijenjala, iako bismo teoretski i to mogli tražiti od UEFA-e. No tu su sve zasad hipoteze”, dodao je Pacak.

No, postavlja se jedno pitanje, hoće li HNS dopustiti publiku na tribine ako nam UEFA to dopusti? Podsjetimo, HNS je praktički jednostrano zabranio igranje HNL-a i finala Kupa s publikom, a da takvu odluku nije donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Ako i bude navijača realnije je da će to onda biti na Maksimiru, neovisno što u funkciji nije Istok. Druga je opcija Split, odnosno Poljud, što je već i najavljeno kao mogućnost ako bi se igralo pred gledateljima. U svakom slučaju UEFA je tek odškrinula vrata povratku navijača na tribine. Dalek je još put do toga.

Glede država u kojima je pandemija koronavirusa u punom zamahu nije nemoguća opcija igranje na neutralnom terenu. U slučaju da gostujućoj ekipi nije dopušten slobodan ulaz u zemlju, bez da moraju u karantenu. Neka natjecanja mlađih uzrasta mogla bi biti pomaknuta za proljeće 2021. godine.

”Po pitanju klubova, naglasak je stavljen na kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu. Postoji mogućnost odigravanja određenih utakmica na neutralnom teritoriju kako bi se ispoštovala sva ograničenja što se tiče međunarodnih putovanja koja su još uvijek na snazi u brojnim europskim državama. UEFA je tom prilikom posebno zahvalila nogometnim savezima Poljske, Grčke, Mađarske i Cipra na suradnji. Oni su stavili na raspolaganje stadione.

Prema novim pravilima, UEFA će prije svakog ždrijeba objaviti popis svih poznatih ograničenja na području međunarodnih putovanja, a klubovi sudionici dužni su obavijestiti o promjenama u njihovim državama najkasnije dva dana prije održavanja utakmice. U slučaju da klub ne ispuni obvezu obavještavanja u danom roku te da se utakmice zbog toga ne može održati, smatrat će se kako je taj klub odgovoran za neodigravanje utakmice te će je izgubiti 3:0.

Klubovi koji zbog mjera protiv koronavirusa nisu u prilici ugostiti suparnike u vlastitoj državi morat će predložiti mjesto odigravanja na neutralnom teritoriju unutar 24 sata od ždrijeba ili prolaska u sljedeći krug natjecanja. Ako domaćin ne ispuni navedenu obavezu, bit će odgovaran za neodigravanje utakmice i UEFA-ino Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo će utakmicu registrirati 3:0 za gosta”, pišu Sportske novosti.

Spomenimo kako će momčad koja ima pozitivne igrače na koronavirus smjeti igrati utakmicu ukoliko ima najmanje 12 negativnih igrača, od toga je jedan golman. Dogodi li se korona kod nekog od sudaca, moći će ga zamijeniti arbitar iz države u kojoj se igra, čak i ako nema znak FIFA-e.

Raspored Liga nacija…

LIGA A – SKUPINA 3

1. kolo (5. rujna):
Portugal – Hrvatska
Švedska – Francuska

2. kolo (8. rujna)
Francuska – Hrvatska
Švedska – Portugal

3. kolo (11. listopada):
Hrvatska – Švedska
Francuska – Portugal

4. kolo (12. listopada):
Hrvatska – Francuska
Portugal – Švedska

5. kolo (12. studenoga):
Švedska – Hrvatska
Portugal – Francusk

6. kolo (17. studenoga):
Hrvatska – Portugal
Francuska – Švedska

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er