HrvatskaVijesti

Hoće li Plenković ponovno zabraniti mise?

Nove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se stabilizira i smanji broj oboljelih od Covida-19, posljedično i broj preminulih te pritisak na zdravstveni sustav, na snagu bi trebale stupiti za vikend i vrijedit će navodno do Badnjaka.

U Hrvatskoj bi za nekoliko dana trebale biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od uvođenja zatvaranja u proljeće ove godine, a mediji puštaju informacije u kojima navode da se razmišlja o tome da se vjerski obredi ponovno obavljaju internetski, putem TV-a ili radija.

Još 18. studenoga Večernji list u naslovu ističe: “Liječnici traže strože mjere: Klubove kažnjavati, nastava online i mise na TV”, citirajući između ostalih i dr. Ivanu Šmit, predsjednicu Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

“Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi apsolutno ne pridržavaju mjera, ni maske ni razmaka, hrpa infekcija krenula je s misa. To nije popularno reći u Hrvatskoj, ali o tome treba govoriti jer virus se širi neometano. Mise bi se mogle služiti online ili bi se, kao u petrinjskoj crkvi mogli staviti vanjski zvučnici gdje je to moguće, istodobno možda i pojačati vjerski program na TV-u da se to kompenzira”, kazala je dr. Šmit za Večernji.

“Razmatra se o ograničavanju misnih slavlja, ali bi se dopustili individualni posjeti crkvama”, piše u srijedu HRT.

Mjere će objaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak.

Po prvi puta liturgijska slavlja s narodom ukinuta su 20. ožujka, a vjernici su i za Uskrs svete mise pratili internetski ili putem TV-a.

Plenković: “Mjere će trajati do pred Božić”

“Sutra ćemo o novim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti. Ministar Davor Božinović konzultira se sa županima. Mjere koje ćemo donijeti trajat će do pred Božić”, kazao je novinarima u Saboru Andrej Plenković. “Ako bude epidemiološki potrebno, one će se i pojačavati”, dodao je.

Podsjetimo, Hrvatska je već uvela ograničenje broja prisutnih u crkvama prošlog tjedna. Prema novim mjerama, postavljeno je ograničenje prema veličini prostora, a za svaku je osobu potrebno osigurati najmanje 4 četvorna metra.

Činjenicu da na 4 kvadratna metra u crkvama može biti samo jedan čovjek, predstavlja veliko ograničenje za one koji idu u crkve i koji mogu u crkvi prisustvovati sv. misi.

Do Badnjaka na snazi blaže zatvaranje?

Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera. Iako je bio prijedlog da se zatvore teretane, fitness i rekreacijski centri, to se ipak neće dogoditi, nego će im se propisati stroža pravila i moći će biti jedan posjetitelj na 10 kvadratnih metara i morat će se najaviti prije dolaska. Zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni, navodi Jutarnji.hr.

Navodno je to zadnji nacrt mjera koji se, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, dogovarao na užem kabinetu Vlade, a koji treba još odobriti premijer Andrej Plenković. Mjere će u četvrtak biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button