VJERA I DUHOVNOST

Hoće li biti ikakvog javnog otkrivenja prije Isusovog drugog dolaska?

Hoće li biti ikakvog javnog otkrivenja prije Isusovog drugog dolaska? Crkva je od prvih nekoliko stoljeća vjerovala da Bog neće dati još jedno javno otkrivenje prije nego ovaj svijet prođe.

Dok su mnogi vidioci objavili bezbrojna svjedočanstva i poruke koje su navodno primili od Boga, Crkva ne zahtijeva od kršćanskih vjernika da vjeruju ni u jednu od njih. Bilo da se radi o porukama primljenim u Lourdesu, Fatimi ili čak Championu u Wisconsinu, Crkva nijednu od ovih objava ne kvalificira kao “javnu”. Kada pojedinac tvrdi da je primio poruku od Boga, Crkva vjeruje da je poruka isporučena toj određenoj osobi tijekom tog određenog vremenskog razdoblja. Crkva ne uključuje takve poruke u svoj “polog vjere”, iako može dopustiti katolicima da vjeruju u njih, pod uvjetom da se ne protive osnovnim načelima vjere.

Bez novog javnog otkrića Katekizam Katoličke Crkve objašnjava ovo uvjerenje da nam je sve već objavljeno: “Kršćanska ekonomija, dakle, budući da je novi i konačni Savez, nikada neće nestati; i ne treba očekivati nikakvo novo javno otkrivenje prije slavnog očitovanja našega Gospodina Isusa Krista.” Ipak, čak i ako je Otkrivenje već potpuno, ono nije učinjeno potpuno eksplicitnim; kršćanskoj vjeri preostaje postupno shvatiti svoje puno značenje tijekom stoljeća. KKC 66

Nedavni dokument vatikanskog Dikasterija za nauk vjere ponovio je ovo učenje: Isus Krist je konačna Riječ Božja, “Prvi i Posljednji” (Otkrivenje 1:17). On je punina i ispunjenje Objave; sve što je Bog htio objaviti, učinio je po svome Sinu, Riječi koja je tijelom postala. Stoga “kršćanska ekonomija, budući da je novi i konačni savez, nikada neće nestati; i ne treba očekivati nikakvo novo javno otkrivenje prije slavnog očitovanja našeg Gospodina, Isusa Krista.” U objavljenoj Riječi nalazi se sve što je potrebno za kršćanski život, piše portal Aleteia.

Vezani članci

Koja je svrha privatnog otkrivenja?

Ako se bilo koja vizija koju primi pojedinac smatra “privatnom”, koja je poanta? Ima li koristi od takvih otkrića? Ključ je, prema Vatikanu, u tome što ova otkrivenja ne doprinose Božjem javnom otkrivenju, već nam jednostavno pomažu da ga živimo: Dok je sve što je Bog htio otkriti učinio preko svog Sina i dok su obična sredstva svetosti dostupna svakoj krštenoj osobi u Kristovoj Crkvi, Duh Sveti može dati nekim ljudima različita iskustva vjere, čija je svrha nije “poboljšati ili dovršiti Kristovu konačnu objavu, već pomoći živjeti potpunije po njoj u određenom razdoblju povijesti.”

Od katolika se možda ne zahtijeva da vjeruju u tako izvanredne fenomene kao što su Fatima ili Lourdes, ali oni mogu pronaći korist u tome, sve dok im pomaže živjeti svoju vjeru i tražiti svetost.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er