EUROPA

SUMRAK DEMOKRATSKE EUROPE Gušenje temeljnih ljudskih prava i sloboda necijepljenih građana

Liberalni Zapad koji se nekada ponosio demokracijom i zaštitom ljudskih prava i sloboda, pada u ponore gušenja istih. Radi se o postupcima prema necijepljenim građanima. Negdje im ukidaju besplatnu zdravstvenu skrb, drugdje zatvaraju u izolaciju. Opet, negdje necijepljenima zabranjuju posjećivati druge osobe u njihovima domovima ili vožnju u automobilima s drugima.

U Australiji prijete necijepljenima riječima: “Nećete se moći sakriti!”. Premijerka Novog Zelanda šokirala je tvrdnjom da se “stvaraju dvije klase” u društvu.

Gušenje temeljnih prava i sloboda necijepljenih građana

Diljem svijeta novi obračun dobiva ubrzanje i sve jači tempo. Ne radi se o nošenju maski ili općim ograničenjima i restrikcijama. Radi se o gušenju temeljnih prava i sloboda onih koji su, barem u razvijenom svijetu, manjina – necijepljeni.

Brzina i razmjer promjene politike u odnosu na njih su zapanjujući i osjećaju se diljem Zapada. Paradoksalno, do toga dolazi upravo u trenutku kada se mnoge zemlje ponovno “otvaraju”. Neki strahuju da bi to mogao postati standardan dio života, piše u velikoj analizi The Telegraph., a prenosi jutarnji.hr

Na ‘mekšem’ kraju spektra nalaze se jedne kampanje. Kao cijepljenje onih koji moraju odlaziti na posao od kojeg žive i posebni zahtjevi za testiranje za necijepljene na granicama i u zračnim lukama.

Ekstremni postupci prema necijepljenim građanima

Negdje u sredini, pak, sve više zemalja zahtijeva cijepljenje djece ili uvođenje covid-putovnica ili potvrda. U ekstremnom slučaju, Singapur je ukinuo besplatnu zdravstvenu skrb za necijepljene koji su oboljeli od covida. Dok je Austrija oko dva milijuna necijepljenih odraslih i djece starije od 12 godina zatvorila u svoje domove, stavila ih u ‘lockdown’.

“Ne poduzimamo ovaj korak olako, ali je nažalost nužan”, rekao je austrijski kancelar Alexander Schallenberg. Ali nova politika je stupila na snagu usred rastuće stope zaraze, do koje je došlo unatoč prethodno uvedenim također vrlo strogim ‘mjerama’.

Situacija je također teška i u australskom New South Walesu. Tamo je necijepljenim osobama starijim od 16 godina zabranjeno posjećivanje drugih osoba u njihovom domu. To se odnosi na sve situacije osim u vrlo ograničenim i specifičnim okolnostima, uključujući i hitne situacije.

Zabrana se proteže na vožnju u istom automobilu i rekreacijske sadržaje. To uključuje mnoge trgovine, bazene i knjižnice, što sve obuhvaća i glavni grad Sydney. Zabranjeni su vjenčanja i sprovodi s više od 11 osoba.

Policija provodi provjere – visoke kazne za necijepljene

U Austriji je necijepljenima sada dopušteno napuštati domove samo radi posla od kojeg žive ili kupnje hrane. Ograničenja će trajati najmanje 10 dana, nakon čega će ih vlada ponovno razmotriti.

Policija će provoditi provjere na javnim mjestima, a za one koji budu uhvaćeni u kršenju pravila bit će izrečene visoke kazne.

Ako ne surađujete i ne pokažete svoj status cijepljenja, trenutačno ćete biti kažnjeni sa 1450 eura. No, čini se da ne postoje posebna pravila za obitelji u kojima su neki članovi cijepljeni, a neki ne.

Stotine ljudi prosvjedovalo je u Beču tijekom prošlog vikenda, noseći transparente s natpisom ‘Naša tijela, naša sloboda odlučivanja’, ali bezuspješno.

Bolnice u Austriji, kao i u drugim dijelovima Europe, su pod jakim pritiskom kako se približava zima, a daljnja ograničenja za većinu građana smatraju se moralno i politički neukusnim.

– Zašto bi mojoj djeci trebalo uskratiti školu ili pristup kinu kad smo svi cijepljeni?, pitanje je koje se najčešće čuje od cijepljenih u državama diljem svijeta, pa i u Austriji i Novom Zelandu.

“Trećini stanovništva zabranili smo napuštati domove iz određenih razloga”

Eva Schernhammer s Medicinskog fakulteta u Beču kaže da su mjere potrebne nakon što se predviđalo da će jedinice intenzivne njege biti pune u roku od dva tjedna ako se ne poduzme nešto.

– U stvarnosti smo jednoj trećini stanovništva rekli: Nećete napustiti svoj dom osim iz određenih razloga, rekla je za BBC.

– To je golemo smanjenje kontakata između cijepljenih i necijepljenih, pojašnjava rezon takve ekstremne mjere o kakvoj su u međuvremenu počele razmišljati i Njemačka i Italija.

Na drugoj strani svijeta, Australija postavlja stroga ograničenja za one koji nisu cijepljeni jer je odlučila prekinuti politiku ‘nula slučajeva’, odnosno pokušaja istrebljenja koronavirusa, zbog koje su putovanja u inozemstvo blokirana, a državne granice zatvorene.

Prijetnje necijepljepnima: Nećete se moći sakriti!

Stanovnici Queenslanda sada imaju rok do 15. prosinca da se cijepe ili će se suočiti s poteškoćama pri ulasku u javne prostore ili pronalaženju posla.

– Nećete se moći sakriti, zaprijetio Chris Perry, čelnik Australske liječničke komore u Queenslandu. – Život će vam biti jadan, dodao je.

Neki Australci su, blago rečeno, skeptični. Tako je jedna građanka, koja se na Twitteru identificirala kao Ms Brennan, napisala: – Ova pravila, za vlastite domove, su luda… Tko će ovo nadzirati? Nemam pojma tko je ili nije cijepljen, susjedi ili prijatelji. Pa kako da znam ako imaju nekoga tko nije? Što je još važnije, ni ne želim to znati.

Čak i na Novom Zelandu koji je oduvijek bio, opravdano ili ne, na glasu kao ‘liberalan’, političari idu oštro. U područjima s visokom stopom zaraze, necijepljeni se suočavaju s ograničenjima u pogledu opsega okupljanja kojima mogu prisustvovati, kao i zabranom posjećivanja restorana, kafića, teretana i frizerskih salona.

Premijerka Novog Zelanda: Ovo je stvaranje dvije različite klase društva

Na pitanje novinara znači li to zapravo stvaranje “dvije različite klase društva”, premijerka Jacinda Ardern odgovorila je nedavno: – To je upravo to.

Stranka Maora, koja predstavlja autohtono stanovništvo, usporedila je politiku sa “stvarnom Squid Game”, referencom na brutalnu Netflixovu hit seriju u kojoj se one koji su u dugovima nemilosrdno ubija.

Pritisak na necijepljene će vjerojatno rasti diljem svijeta, ocjenjuje u analizi The Telegraph.. Kako je sve više zemalja ukinulo ograničenja u pokušaju da “žive s virusom”, otkrilo se da se stopa zaraze brzo ponovno razbukta, osobito zimi.

Tek treba utvrditi kolika je razina procijepljenosti potrebna kako bi se covid držao u okvirima koji ne ugrožavaju sustav zdravstvenih usluga, ali je svakako visoka.

U Singapuru, gdje je cijepljeno 87 posto stanovništva, posljednjih tjedana zdravstveni sustav je pod sve većim pritiskom.

Prošlog tjedna vlada je upozorila svoje građane da će morati sami plaćati svoju medicinsku skrb ako se zaraze, a nisu cijepljeni unatoč tome što ispunjavaju uvjete za cijepljenje.

Pravila će stupiti na snagu od prosinca u pokušaju zaustavljanja najgore provale epidemije u toj državi. Singapur prijavljuje nekoliko tisuća slučajeva dnevno, iako zdravstveni stručnjaci kažu da je većina njih blaga.

www.medjugorje-news.com / narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er