VJERA I DUHOVNOST

Gospina poniznost, ljupkost, majčinska ljubav, vjernost, nježnost, snaga, postojanost i žrtva doprinose njenoj slavi

“Gospina poniznost, ljupkost, majčinska ljubav, vjernost, nježnost, snaga, postojanost i žrtva doprinose njenoj slavi”

Iznenađuje me činjenica da se katolike često percipira kao one koji imaju negativan stav o ženama, iako je Gospa jako čašćena. U katoličkoj vjeri Blažena Djevica Marija je najuzvišenija od svih kršćana, ona je prva kršćanka. Obožavanje je rezervirano samo za Presveto Trojstvo, ali Gospu katolici časte i slave više nego bilo kojeg drugog sveca.

Ponekad se čini da naša kultura slavi žene koje se „uzdignu iznad“ svog položaja žene. „Pogledaj što je ona postigla iako je žena!“, reći ćemo, kao da biti žena znači imati hendikep ili biti nesposobna prevladati prepreku. Često ne hvalimo žene zbog njihove jedinstvene ženstvenosti, možda zato što ni sami nemamo visoko mišljenje o ženstvenosti.

Mi ne častimo Gospu zbog toga što je prevladala svoje nesretno stanje jer se rodila kao žena, nego zato što je učinila ono što ni jedan čovjek nikad ne bi mogao učiniti. Njena poniznost, ljupkost, majčinska ljubav, vjernost, nježnost, snaga, postojanost i žrtva doprinose njenoj slavi.

Gospa je Nova Eva koja ima moć svojom petom smrskati zmiji glavu, ne iako je žena, nego zbog toga što je žena.

Gospa nije uzor samo ženama, Ona je uzor svim kršćanima

Katolici ne misle da je Marija uzor samo kršćanskim ženama, ona je uzor svim kršćanima. Muškarci i žene trebaju gledati u Mariju i nasljedovati je. Ne samo da su muškarci pozvani častiti sve žene iz poštovanja prema Gospi, nego su pozvani da i sami slijede njen primjer.

Ništa slično ne postoji kod protestanata. Iskreno vjerujem da njihovo ignoriranje Marije, kao i potiskivanje marijanske doktrine, značajno doprinosi dojmu kojeg ja, ali i druge žene, susrećemo u protestantskim crkvama.

Osjećamo se kao građanke drugog reda. Kada odrastate slušajući o Evinom padu i nikada ne shvatite da je Marija Nova Eva koja ispravlja krivine, otvara vrata i donosi Nadu, lako možete pomisliti da je biti žena prokletstvo, a ne blagoslov.

Bog je odabrao plan otkupljenja u svom Utjelovljenju koji časti sve žene

Crkveni nauk koji uči da je Marija Theotokos, ili Bogorodica, doprinosi slavlju i uzvišenju ženskog roda. Odrastajući kao protestantkinja, često sam slušala kako je Marija Isusova majka, a ne Majka Božja.

Taj stav je jedan od oblika adopcionizma (hereza koja naučava postojanje samo ljudskog Isusa kojeg je kasnije posvojio Bog), za razliku od ortodoksnog kršćanskog nauka koji naučava da je u trenutku svog začeća Krist bio pravi Bog i pravi čovjek.

Naglašavajući da je Gospa Bogorodica, Crkva ne samo da čuva kristologiju (ističući da je Krist oduvijek Božanske naravi), nego i šokantno tvrdi da je sam Bog odabrao žensko tijelo za svoje prebivalište, u kojem je proveo 9 mjeseci.

Možda je još skandaloznije naglašavanje crkvenih otaca da je Isus rođen od Marije, a ne da ga je ona jednostavno rodila. Pod time oni misle da je Bog dopustio oblikovanje vlastita tijela u njenoj utrobi. Bog je odabrao plan otkupljenja u svom Utjelovljenju koji časti sve žene, piše portal Žena vrsna.

Svi mi moramo reći „da“ Božjoj želji da prebiva u nama

Nadalje, taj plan otkupljenja Bog nije izveo protiv Gospine volje. Utjelovljenje ovisi o Marijinoj spremnosti da dopusti Bogu da uđe u njenu utrobu: Neka mi bude po Tvojoj riječi, kaže ona Gabrijelu. Takoreći, otkupljenje svijeta se vrti oko njena odgovora, odgovora žene.

I zato što je njen odgovor vjerno „da“ Božjoj volji, Blažena Djevica je primjer svim kršćanima. Svi mi moramo reći „da“ Božjoj želji da prebiva u nama. U toj metafori svaki kršćanin preuzima ulogu žene. U Marijinom slučaju, ona je upravo zbog svoje ženstvenosti mogla postati Bogorodica.

Moje rastuće znanje o nauku o Mariji čini me radosnom zbog toga što sam rođena kao žena, i potiče me da slavim svoj, od Boga dan, dar ženstvenosti.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er