CRKVAVJERA I DUHOVNOST

GOSPIN ŠKAPULAR: Obećanje o spasenju duše onima koji ga nose

GOSPIN ŠKAPULAR: Obećanje o spasenju duše onima koji ga nose S obzirom na to što je danas moderno i što se nosi uz to nekako teško ide – škapular. Ipak to nije ni zlato, ni srebro, ni biseri, nego siromašan komadić platna i konca. Pa tko to želi staviti oko vrata? I onda ne možeš  s tim pobožnim sličicama Gospe i Isusa oko vrata nositi ništa što je oko vrata malo otvorenije, jer se vidi taj konca od škapulara.

Nezgodno. Tko samo proba nositi škapular u ljetno vrijeme vidjet će da je “nezgodno”. Osobito mislim na žene. Jednostavno se ne može istovremeno posvetiti modi i Gospi. Slično kao što Isus govori o služenju bogatstvu i služenju Bogu: Ne možeš služiti dvojici gospodara…

A veliko je obećanje vezano uz škapular. No nije ga tako jednostavno ostvariti.
Reći samo: Tko nosi smeđi škapular neće završit u paklu, a iz čistilišta će se izbaviti prve subote nakon smrti” – nije u potpunosti točno. Nošenje škapulara, doduše, nosi sa sobom to veliko Gospino obećanje, ali ne ide to tako jednostavno, bez obzira na to kako se živi. Potrebno je, osim nositi ga, živjeti čistoću. Čistoća je krepost duše koja je u naše vrijeme osobito napadnuta. Živimo u doba u kojem bludnost postaje nešto “normalno”, (razgolićena moda, predbračni spolni odnosi, rastavljeni brakovi…), jer je čovjek postao sam krojač svoje sreće. Bog nema ništa s tim. I onda teško je za takve skrojiti neki.

Jer,  škapular pretpostavlja pobožnost prema Gospi. A nema govora o pobožnosti Gospi tamo gdje je bludnost –  “normalno” ponašanje.

Nekad je škapular bio poznat samo kao dio odjeće koji bi se nataknuo preko glave i padao bi sprijeda i straga, kao pregača.

Osobe koje nisu u redovničkom staležu, laici, nose mali škapular, koji se nalik onom velikom, nosi sprijeda i straga. Vidi sliku:

Obećanje o škapularu – da neće trpjeti vječni oganj onaj tko nosi škapular – bilo je dano sv. Šimunu Stocku, generalnom poglavaru karmelskoga reda. 1247.

Bio je to i rezultat Šimunova potpunog predanja Gospi.

Nošenje škapulara spada u sakramentale, koji preko vlasti Crkve daju blagoslov osobi koja ga nosi. Sveci i pape su tijekom vremena preporučali nošenje. Mnoga čudesa su vezana uz nošenje škapulara. (Škapular koji je nosio papa Grgur X, a koji je umro 1276, pronađen je neraspadnut 1830 god.)

Da bi se ostvarilo obećanje potrebno je:

  1. Nositi škapular
  2. Živjeti čistoću u skladu sa svojim staležom
  3. Moliti svakodnevno 5 otajstava krunice

OBEĆANJA
1. Tko god umre noseći ovaj škapular neće trpjeti vječne vatre (=ići u pakao) – Obećanje Gospino sv Šimunu.

2. Djelomični oprost udjeljen onima koji pobožno poljube svoj škapular

3. Subotnja povlastica – izbavljenje iz čistilišta prve subote nakon smrti – objavljeno papi Ivanu XXII, 1322.

Vrijedi razmisliti o tom Gospinu daru i u ovom ludom vremenu zatražiti Gospinu zaštitu pa i na ovaj način – nošenjem škapulara.

Papa Ivan Pavao II je nosio škapular od vremena svoje prve svete pričesti, pa do svoje smrti. A zašto onda ne bismo i mi?

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er