MEĐUGORJEVJERA I DUHOVNOST

FOTO Gospe hvala Ti: 30. Hodnja mira najbrojnija do sada

Tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta kao i župljani Međugorja i okolnih župa u impresivnoj koloni stigli su pred crkvu sv. Jakova u Međugorju u Hodnji mira koja je šest krenula ispred crkve sv. Ante na Humcu. Hodočasnike sa zastavama Brazila, Ukrajine, Hrvatske, Koreje, Francuske, Rumunjske, Austrije, Španjolske… na polasku je blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig, kroz hodnju ih je vodio međugorski župnik fra Marinko Šakota, a pred crkvom sv. Jakova u Međugorju dočekao fra Zvonimir Pavičić, koji je na kraju Hodnje mira predvodio blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom piše Radio Mir Međugorje.

Ova Hodnja održava se od 1992. godina, a nakon nekoliko sati hoda završila je pred međugorskom crkvom sv. Jakova blagoslovom s Presvetim kojeg je predvodio fra Zvonimir Pavičić.

Njemački hodočasnik Hubert Liebherr je zgrožen nemirima na ovim prostorima, zajedno s još nekoliko prijatelja Međugorja iz inozemstva, 1992. godine i pokrenuo ovu Hodnju, vjerujući Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti. Stoga danas u ovogodišnjoj Hodnji mira, posebno brojni i aktivni bili hodočasnici iz Ukrajine koji su molili za mir u svojoj zemlji.

”Ovo mi je prvi put da sam u Hodnji mira. Htjela sam doći u Međugorja, a onda mi je prijateljica, koja je već sudjelovala, preporučila da idemo u Hodnju mira. Pristala sam, nisam se pokajala i presretna sam da sam došla. Sigurno ću doći i sljedećih godina s djetetom”, kazala nam je Nikolina Penava iz Mostara.

Ljubušak koji nije htio pred naše mikrofone i objektive kazao nam je kako je sudjelovao u svakoj Hodnji mira do sada te da nikada nije bilo ovoliko ljudi.

”Ovo je najbrojnija Hodnja mira do sada”, potvrdili su nam brojni vjernici koji su u njoj sudjelovali puno puta.

”Prekrasno je bilo. Ovo svatko treba doživjeti. Hvala dragoj Majci koja mi je dopustila da u ovim godinama još mogu hodati i što je uvijek uslišala moju molitvu. Uvijek se radosna vratim iz Međugorja. To se ne može ni opisati ”, kazala nam je Ljubica Luburić, a Ana i Robert iz Poljske u Međugorje dolaze još od 1994. godine.

”Osjetili smo neki poziv da moramo doći i od tada dolazimo uvijek, ali od kada je počela pandemija nismo bili. Bilo nam je dugo čekati da dođemo na ovu obljetnicu, a sada smo presretni. Ovdje se osjeti Gospina prisutnost i mir, koji nam je svima potreban u ovom nemirnom svijetu. Svima preporučujemo da dođu, a puno puta do sada sudjelovali smo i u Hodnji mira”, kazali su nam oni, a da bi na ovako velikoj vrućini svi sretno stigli pobrinuli su se stanovnici mjesta kroz koje je Hodnja mira prolazila i osigurali osvježenje pješacima.

Sutra (25. lipnja) je 40. godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 ujutro.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Back to top button