SVECI

Gospa od Anđela

Danas slavimo Gospu od Anđela ili Porcijunkulu, uz koju je povezan i potpuni oprost od vremenitih kazni. Blagdan je povezan s franjevačkim redom i njegovim osnivačem, svetim Franjom Asiškim koji je 1208. godine u crkvici svete Marije od Anđela u blizini Asiza doživio obraćenje. Danas se nad tom malom crkvicom uzdiže velebna bazilika, koja nosi naslov “Majke i Glave svih crkava Franjevačkog reda”.

Crkva Marije od Anđela nalazila se na posjedu (portiuncula” na latinskom znači čestica), koju su benediktinci s obližnjeg brda ustupili svetom Franji i njegovoj subraći. Franjo je ruševnu crkvicu popravio i u njoj doživio jasnu viziju puta kojim mu je poći kada je na blagdan svetog Matije 1208. Godine ondje slušao izvještaj iz Matejeve evanđelja u kojem Isus učenike šalje na prvu misiju.

Franjo je oko crkve sagradio i prvu nastambu za sebe i svoju braću, prvi franjevački samostan. Uz ovo su mjesto vezane važne zgode iz života prve franjevačke zajednice. Kod ove je crkve sveti Franjo dočekao svetu Klaru kada je pobjegla od kuće kako bi se posvetila Gospodinu. Kod ove je crkve Franjo od Gospodina 1216. izmolio i glasoviti porcijunkulski oprost, koji je ubrzo potvrdio i papa Honorije III.

Uz ovu su se crkvu održavali i prva zborovanja, kapituli, franjevačke zajednice, odavde su krenule franjevačke misije. Posebno je poznat tzv. “Kapitul na rogožinama”, na kojem je doneseno i prvo franjevačko Pravilo. Ovdje je konačno Franjo i umro, ležeći po vlastitoj želji gol golcat na crkvenom podu.

Vezani članci

Porcijunkulski oprost od čistilišnih muka dobivaju oni koji pohode crkvicu, ispovjede se i pričeste, te izmole Očenaš, Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetoga Oca. Danas je taj oprost protegnut na sve franjevačke i župne crkve i može se zadobiti od podneva prethodnoga dana do ponoći današnjega dana.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er