VJERA I DUHOVNOST

Gdje je živjela Blažena Djevica Marija?

Gdje je živjela Blažena Djevica Marija? Povijest i tradicija navode razne mjesta gdje se nalazila kuća Blažene Djevice Marije koja se i danas mogu posjetiti. Iako ne znamo točno sva mjesta na kojima je Marija živjela, povijest navodi nekoliko njezinih zemaljskih stanova.

Prva Marijina kuća je ona u Nazaretu, gdje je primila Navještenje od anđela Gabrijela. Ono što je na mjestu te antičke kuće ostalo je “Pećina Navještenja” i još neki tragovi ugrađeni u kasniju gradnju piše Aleteia.org

Betlehem je privremeno “udomio” Svetu obitelj: Isus je rođen u špilji Rođenja. Nekoliko stotina metara od crkve Rođenja nalazi se crkva koja se zove “Kuća svetog Josipa”: prema predaji, bila je mjesto gdje je Sveta obitelj boravila do bijega u Egipat. Po povratku iz Egipta, Sveta obitelj je živjela u Nazaretu. Danas je kuća svetište posvećeno svetom Josipu.

Prema predaji, Marija se nakon Duhova preselila u Efez sa sv. Ivanom apostolom.

Kuća, koja se ondje naziva i kao Marijin stan, otkrivena je krajem 19. stoljeća, zahvaljujući vizijama Anne Katharine Emmerich. Na kraju, tu je “sveta kuća iz Loreta” koja nas vraća na početak: to je Nazaretska kuća, gdje se dogodilo Navještenje.

Osim legende o tome kako je kuća stigla u Loreto, istraživanja su pokazala podudaranje između Loretske kućice i nestalog dijela kuće iz Nazareta. Sama Djevica Marija, koja je bila prvo mjesto Božjeg obitavališta među čovječanstvom, nastavlja pokazivati svoju majčinsku prisutnost među nama.

Blažena Djevica Marija

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button