CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Fraze o Isusu koje nikada ne biste trebali reći svom djetetu

Izgovaramo ih bez razmišljanja, a ponekad ono što kažemo može postupno odgurnuti naše dijete od Boga.

Prečesto djeci predstavljamo Boga kao “korisnog” Boga, kao davatelja nagrade ili čudotvorca. Takve fraze mogu zauvijek utjecati na našu djecu, prenosi Aleteia. Evo nekoliko primjera koje treba izbjegavati:

Izbjegavajte Isusa nazivati “malim”

Zapravo, nije pogrešno govoriti o “malom Isusu” jer Isus je, naravno, rođen kao malo dijete. Međutim, nije dobra ideja često se referirati na njega ​​jer će za dijete Isus biti samo „mali Isus“, Dijete Isus iz jaslica ili doma u Nazaretu. Postat će „mali Isus za djecu“ koji će ostati u muzeju dječjih stvari i uspomena iz djetinjstva. U djetinjstvu ne smijemo naučiti ništa što ćemo kasnije morati zaboraviti.

Isus te ne voli kad se tako ponašaš

Ovu formulu treba apsolutno zabraniti jer je potpuno lažna. Isus beskrajno voli svakoga od nas, čak i ako smo najgori od grešnika. Dijete koje to čuje odrast će sa strahom od gubitka Božje ljubavi i bit će uvjereno da se ta ljubav mora zaslužiti, da Bog ne voli grešnika. Ono što roditelji kažu u ranim godinama ima takav utjecaj da će dijete kao odrasla osoba ostati obilježeno slikom da nas Bog voli samo kad se dobro ponašamo.

Slično tome, nikada ne bismo smjeli reći: “Ne volim djevojčice koje lažu (ili dječake koji uvijek viču i vrište, naprimjer)”, kao kraći način da im kažemo da ne volimo kad lažu. Ali ono što dijete razumije je da ih ne volimo kad lažu. Odgoj se sastoji od sitnica. U ovom slučaju moramo imati na umu da način na koji volimo svoju djecu, način na koji im pokazujemo svoju ljubav, pomaže djeci da percipiraju i žive Božju ljubav.

Isus nije sretan, povrijedio si ga

Dvosmisleno: ova je izjava istodobno i točna i netočna. Isus je unaprijed trpio za sve grijehe svih ljudi, i prošlih, i sadašnjih i budućih. Dakle, reći da će naš grijeh povrijediti Isusa nije pogrešno. Ali moramo biti na oprezu: nije važno ono što namjeravamo reći, već ono što dijete percipira i razumije. Dijete može misliti da Isusova sreća ovisi o njemu, o njegovom dobrom ili lošem ponašanju što nije istina. Zapravo, grijehom nije uništena Isusova sreća, već sreća grešnika. Isto tako, kvaliteta Isusove ljubavi prema nama ne ovisi o našim reakcijama. Bog nas voli slobodno, potpuno i bezuvjetno. To je ta ljubav koju trebamo prenositi, uvijek iznova, svojoj djeci.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er