VJERA I DUHOVNOST

Fra Mario Knezović: Hvala vam, dragi biskupi. Molili smo za vas i molimo s vama

Fra Mario Knezović osvrnuo se na svojem Facebook profilu na značajnu izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije koja se odnosi na moralnost cjepiva protiv Covid-19, o dobrovoljnosti na cijepljenje te postupanje poštujući ljudsko dostojanstvo kako se ne bi nikoga prisiljavalo na cijepljenje te tako stvarala diskriminacija u društvu.

“Hvala vam, dragi biskupi. “Odsada imamo mjerilo i više ne možemo lutati jer su biskupi jasno kazali da nas nitko ne smije prisiljavati u savjesti”, poručio je fra Mario Knezović u osvrtu kojega prenosimo sa portala hkm.hr u nastavku.

Uvodeći u osvrt na izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), fra Mario Knezović u video obraćanju putem svojeg Facebook profila rekao je da su se “biskupi danas oglasili na čelu sa predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zadarskim nadbiskupom, mons. Želimirom Puljićem. Biskupi su u tom dopisu jasno naglasili da treba biti poštivano ljudsko dostojanstvo, sloboda izbora oko cjepiva i da se nikoga ne smije prisiljavati ili ucjenjivati radom, slobodom kretanja i drugim ljudskim pravima kako bi se uzelo cjepivo!”

Kada Crkva progovori, onda je to zbilja značajno i kroz molitvu i razbor doneseno!

Nastavivši, primijetio je da “u Crkvi izjave nisu česte, ali kada Crkva progovori onda je to značajno, odmjereno, duboko i nije ishitreno već kroz molitvu i razbor doneseno! Što je bit izjave o kojoj govorim? Dakle, biskupi jasno kažu da treba uzeti u obzir argumente i razloge onih koji se ne žele cijepiti! Biskupi kažu da se posljednjih dana stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. 

“Dakle, biskupi ističu problem savjesti tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstvasmatramo, “kažu biskupi”, potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. Dakle, ističe fra Mario Knezović,  “biskupi jasno kažu da treba uzeti u obzir argumente i razloge onih koji se ne žele cijepiti!”

U tom kontekstu, “nastavljaju biskupi,” sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije za nauk vjere, posebice u pogledu prava na rad. “Dakle, biskupi staju u obranu u onih koji su zbog necijepljenja izgubili posao ili radničko pravo ili su ucijenjeni da ne mogu doći na posao ukoliko nisu cijepljeni.”

Poslušajte i vi, poduzetnici, ravnatelji ili direktori! Crkva Katolička po biskupima vam kaže: “Nemate pravo ucjenjivati ljude da ne mogu doći na posao ako nisu cijepljeni! Želite li i dalje biti katolici?!

“Također, biskupi kažu da se ne smiju ljudima priječiti usluge i sudjelovanje u društvenom životu. “Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja. “Kad znamo da najavljuju da će testiranje biti ukinuto, ovo je tako kapitalna i važna uloga i možemo biti Bogu zahvalni na ovoj izjavi”, naglasio je fra Mario.

Fra Mario: Možemo biti Bogu zahvalni na našim biskupima i ovoj izjavi!

“Inače, biskupi su u cijelom tom dokumentu kojeg možete pročitati na stranicama IKA-e ili Hrvatske katoličke mreže rekli da je istina da je Crkva poticala proizvodnju cjepiva, ali tu se jasno kaže da je to cjepivo u proizvodnji etički prihvatljivo i da ne stvara konflikt savjesti kod zdravstvenih djelatnika i onih koji će se cijepiti.

To je br. 4. Kongregacije za nauk vjere, a isto tako izjavljuju ono što je Kongregacija za nauk vjere (br.5) iz Vatikana kazala jest da” cijepljenje mora biti dobrovoljno, “što potvrđuju i hrvatski biskupi pozivajući se na odluku Kongregacije za nauk vjere Katoličke Crkve. Također, biskupi kažu da ovu kratku izjavu izgovaraju u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svijetlo svijeta”, primijetio je fra Mario.

Hvala vam, dragi biskupi. Molili smo za vas i molimo s vama.

“Znam da ste i vi u izazovima i lijepo je da ste ovo izgovorili. Naime, ta sjednica i Stalno vijeće su svi biskupi Crkve u Hrvata iz velikih gradova na čelu sa nadbiskupom i predsjednikom HBK-a, mons. Želimirom Puljićem, zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, splitsko-makarskim koadjutorom mons. Kutlešom, biskup iz Like, mons. Križić , biskup iz Đakova, mons. Hranić, zapravo, cijela Hrvatska biskupska konferencija.

Zato, dragi prijatelji, odsada imamo mjerilo i više ne možemo lutati jer su biskupi jasno kazali da nas nitko ne smije prisiljavati u savjesti, da se ne smije cijepljenje staviti kao ucjena da bi netko imao posao, da bi mogao putovati, otići u trgovinu ili imati neke druge usluge. Također, biskupi se zalažu za testiranje. To je ono što su danas u Njemačkoj učinili. Cijepljene i necijepljene ponovno testiraju jer se jasno, po znanstvenicima utvrdilo, nažalost, da cjepivo ne čuva od zaraze niti prijenosa zaraze”, istaknuo je fra Knezović i nastavio zaključnim obraćanjem.

Zaplakao sam kada sam čuo ovu izjavu i želim vam reći da budete ponosni na naše pastire!

“Želim vam se obratiti na nagovor svećenika koji su me potaknuli sa svih strana i prokomentiram ono što su biskupi kazali. Mogu vam iskreno reći da sam plakao. Suze su mi bile u očima kada sam čuo izjavu koja je “kilometrima” daleko od onoga što se, nažalost, dogodilo u Zrenjaninu i Sloveniji. Zato budimo ponosni na naše pastire i na ono što su jasno i nedvosmisleno rekli”, potaknuo je fra Mario.

Također, biskupi dalje kažu, imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. “Dakle, znamo koliko je podjela došlo, gotovo do nekog oblika mržnje na ove ili na one, a mi zapravo prihvaćamo u ljubavi i jedne i druge. To biskupi pišu!”, utvrdio je fra Mario Knezović.

Nadalje, neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. “Što jasnije hoćemo?”, upitao je fra Mario Knezović i primijetio da se stvorila,”segregacija i diskriminacija te se nekakvim Covid potvrdama ljudima brani rad i dostojanstvo! Hvala vam, biskupi! Sjajna rečenica, ako smijem uopće procjenjivati što je sjajno, a što ne”, rekao je fra Mario.

Nadalje, posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i „kod kuće“.

“Znamo da su ti naši stari i nemoćni, nažalost, ostali zaboravljeni i od nas.”

“Ističem da su biskupi HBK-a izjasnili i jasno su ukazali kako ostaju na tragu onoga što je Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu kazala, da cjepivo mora biti dobrovoljno. Isto tako, pozivaju da se ljude ne ucjenjuje cjepivom i da se prihvate argumenti i razlozi pojedinaca koji se ne žele cijepiti, a ne da se, kako vidimo, priprema program da se moraju cijepiti studenti, pa možda sutra đaci i tako redom. Vidimo da, nažalost, proglašeno cjepivo ne rješava pitanje zaraze i bolesti, a ono najgore je što takvi postaju prenositelji, a da i sami nisu toga svjesni”, kazao je fra Mario Knezović.

Fra Mario: Zbog ove izjave ovo je veliki dan!

“Biskupi pozivaju na prestanak podjela! Dragi prijatelji, ako imate one koji se nisu cijepili, nemojte ih gledati neprijatelje! To su naša braća! Ili one koji su se cijepili ne gledajte kao izdajnike i slabiće! To su naša braća! To biskupi hoće reći. Isto tako, kažu da o bolesnima, starima i nemoćnima trebamo voditi brigu i biti im blizu” potaknuo je.

Iziđite mirno na ulice gradova u molitvi i paljenju svijeća dok se ne izborimo za slobodu. Nikoga ne vrijeđajte! Mi smo kršćani koji ljubimo svoje neprijatelje!

“Recite svojem poslodavcu, da ako želi biti katolik, da vas nema pravo ucjenjivati ako se niste cijepili i da ne mogu doći u instituciju na posao ili bilo gdje drugdje. Također, recite političarima koji kažu da su demokršćani da ne mogu donositi odluke koje su protivne izjavi HBK-a, ako se žele zvati katolicima. Ako želite reći da baštinimo kršćansku kulturu. Ako želimo reći da je savjest i glas naših biskupa nešto za nas važno, evo, pozivamo i premijera i sve one koji u Stožeru donose odluke razumijevajući ih jer i oni dobivaju drugačije naputke i nisu do kraja informirani.

Ako želite postupati po odluci HBK-a, onda možemo govoriti da smo oni koji prihvaćaju katolički nauk i kršćanske vrjednote. Sve drugo je zapravo suprotno onome što su biskupi rekli”, zaključio je fra Mario Knezović potaknuvši na dijeljenje ovog videa, zahvalio i pozvao na molitvu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button