OBITELJOSTALO

Fra Jozo Zovko upozorava: Mi kršćani izgubili smo svoje kršćanske navike!

Fra Jozo Zovko: “Brak nije šala”. “Nažalost, mi svećenici nismo uvijek poslušni svome učenju. A na poseban način vidimo to kada neki rastavljeni katolici ili oni koji ne prakticiraju vjeru i neobraćeni traže sakrament.

Kako može jedan svećenik reći nekome “Ako ne možeš više živjeti u braku, traži rastavu braka”, to ni jedan svećenik ne bi smio savjetovati druge. ” Govorim o ovoj situaciji jer je to problem kojeg vrlo često vidim, ali ne ovdje”.

Svećenik sam 20 godina i imao sam samo jednom takvu situaciju gdje svećenik predlaže razvod braka. Znam samo nekoliko slučajeva, samo u velikim gradovima i samo u ateističkim sredinama. U mojoj župi ne postoji razvod.

POLAGANJE RUKA NA KRIŽ!

Kad se netko vjenča kod nas, supružnici kupuju križ i prije početka vjenčanja taj se križ blagoslovi i tijekom obreda supružnici stavljaju desnu ruku na križ koji je u ruci svećenika i daju svoje obećanje; onda ljube križ i kad se vrate kući supružnici stavljaju križ na zid u kući i svaki dan počinje a svaku večer dan završava molitvom.

Fra Jozo Zovko

Ovdje kod nas u mojoj rodnoj župi nema zvona na vratima i ne nailazimo na zaključana vrata: u kuće možete ući u bilo koje vrijeme. Mnogo puta sam zatekao majku ili oca kako kleče, u suzama, s križem u ruci da se mole za njihove životne poteškoće. Znaju da ih je moguće riješiti molitvom pred križem. I svi znaju razgovarati i moliti se Isusu.

Svi imaju problema kao i sve obitelji na ovom svijetu, ali znaju gdje se može naći pomoć: molitvom Isusu. Bog je obitelj učinio svojim sakramentom, kao znakom svoje prisutnosti u svijetu. Kako obitelj može opstati bez Boga? Ako je obitelj razbijena, uništena, kako može pokazati božansku prisutnost u njoj? I kako takva uništena obitelj može reći: “Mi smo kršćanska obitelj, Isus živi u nama?” To nije moguće!

NEMA MIRA GDJE NEMA BOGA

Tko je prvi u vašoj obitelji? Gospodin Bog ili razni idoli? Morate prepoznati koliko sati s obitelji molite obiteljsku molitvu, koliko sati zajedno čitate Bibliju a koliko sati ste pred TV-om? Koliko puta pobjegneš od obitelji i kažeš sam sebi dobro sam”? Nije normalno da ne razumiješ da to nije kršćanski život. Ne može biti radosti i mira kad je obitelj uništena. Nitko ne živi u kući koju je uništio potres jer normalno je da se bojiš. Mnoge obitelji su uništene.

IZGUBILI SMO SVOJE KRŠĆANSKE NAVIKE

Mnogi narodi su uništili svoje obitelj kao instituciju braka između čovjeka i žene. I to je u svijetu postao trend. Izgubili ste svoje kršćanske navike. Božić i drugi blagdani su samo folklor… Mnoge vaše obitelji su razvedene. Prodali ste svoju vjeru, brak, obitelj, razumijete li vi to uopće i jeste li svjesni toga? Mnoge navike ste ukrali od pogana.

Mnogi od vas više ne idu u crkvu. Ne osjećaju potrebu da se vjenčaju crkveno kao kršćani, da se mole zajedno, da čitaju Bibliju, riječ Gospodnju. Ne. To su na primjer, učinili kršćani Njemačke, Belgije, Francuske itd. Budimo svjesni mi kršćani da smo još uvijek u ratu za vjeru, uvijek se borimo za našu vjeru a još više od svega moramo biti ujedinjeni u vjeri.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er