MEĐUGORJE

Fra Damir Pavić u Međugorju: Svakome od nas je srce napunjeno zato što nam nam Majka govori s ljubavlju, a gdje je ljubav tu je mir…

Fra Damir Pavić u Međugorju: Svakome od nas je srce napunjeno zato što nam nam Majka govori s ljubavlju, a gdje je ljubav tu je mir…

Večernjim molitveno liturgijskim programom jučer 4. srpnja 2022. započela je 25. međunarodna duhovna obnova za svećenike koja prvoga dana okuplja više od 170 sudionika iz 27 zemalja. Zbog pandemije koronavirusa ova duhovna obnova nije održana od 2019 piše Radio Mir Međugorje.

Tema ovogodišnje duhovne obnove za svećenike kao i svih duhovnih obnova u Međugorju u ovoj godini je „Učite od mene i naći ćete mir (Mt 11, 28-30). u Gospinoj školi.

Molitvu krunice u 18 sati predmolio je fra Karlo Lovrić, a svetu misu u 19 sati  je predslavio fra Damir Pavić, uz koncelebraciju 187 svećenika. Fra Damir je predavač na duhovnoj obnovi za svećenike. Od ljeta 2016. obavlja službu tajnika Provincije Bosne Srebrene i upravitelja svetišta sv. Nikole Tavelića u Sarajevu. Ujedno je imenovan za koordinatora franjevačkih pučkih misija u Bosni Srebrenoj.

Želja za svećeništvom i put do njega je duboko povezan s Gospinim svetištem u Međugorju, gdje često dolazi kao hodočasnik, ali i sudjeluje u duhovnim programima župe. Voditelj je duhovnih vježbi za svećenike, franjevačkih pučkih misija te duhovnih obnova po župama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Fra Damir je sinoć sudionicima 25. međunarodne duhovne obnove za svećenike kazao da nema ništa jače od Božanske snage i Božanske ljubavi.

”Zato mnogi koji su bili bolesni u Isusu gledaju Onoga koji može vratiti zdravlje, Onoga koji i mrtve može vratiti u život. Jedna od naših prvotnih dužnosti je u Isusovo ime riječ naviještati. To je jedna od prvih zadaća svakoga svećenika. Ne da propovijedamo u svoje ime, da govorimo nešto što mi želimo reći, da ljude zapanjimo svojim govorom… pa da kažu: ‘Vidi što ovaj lijepo govori’. Ne! Naša zadaće je toliko se s Isusom poistovjetiti, Njegov glas osluškivati da možemo reći ljudima ono što bi sam Isus rekao. Zato svećenik treba biti produžena ruka Isusova na ovoj zemlji. Njegov jezik treba biti jezik Isusov, njegove noge trebaju koračati na spasenje ljudsko, postati poput nogu Isusovih”, kazao je fra Damir Pavić.

Zadaća naviještanja, propovijedanja Božje Riječi je povjerena svakom kršćaninu, svakom onom koji je kršten u ime Oca i Sina i Duha svetoga. Kazao je fra Damir kako svećenici trebaju  propovijedati i govoriti, ali ne toliko riječima, koliko trebaju svjedočiti.

”Mi svećenici, moramo vam reći istinu koja oslobađa, ma koliko ona teška i tvrda bila vašim ušima. Mi vam moramo naviještati istinu. Uši današnjeg čovjeka očekuje da trebamo reći, ne ono što nam Isus govori da trebamo reći, nego ono što godi vašim ušima. Evanđeoski govor je tvrd i prva poruka našega propovijedanja treba biti spasenje ljudske duše”, kazao je fra Damir Pavić, dodajući kako su crkveni oci, sveci kroz povijest  govorili na različite načine, upozoravali svećenike i ”sve vjernike kakav treba biti naš govor”.

”Nitko ljepše nije propovijedao, a da nijednu riječ nije govorio negoli naša Majka Marija i koliko je ona protivljenja u svom životu imala”, istaknuo je fra Damir.

”Ako je itko trebao biti nemiran i na Boga ljut, to je trebala biti Blažena Djevica Marija. Pa mogla je reći svome Bogu: ‘Pa dao si mi zadaću da budem majka Tvoga sina. Čim se rodio problemi. Bježi u Egipat, skrivaj ga, vraćaj se i taman kad je odrastao, Ti si mi ga uzeo i na kraju sam ga morala držati mrtvog u svome krilu’. Pa može li biti veći razlog da čovjek bude nemiran. Pa pogledajmo naš život. Kako se mi danas samo uznemirimo, kada stvari ne idu onako kako smo mi zamislili. Mi gubimo nutarnji mir. Marija nutarnji mir nikada nije gubila”, kazao je fra Damir Pavić, koji se na kraju zapitao: ”Što nas privlači u Međugorje?”, a potom je ponudio i odgovor.

”Pa ne privlači nas ovaj tvrdi hercegovački kamen, ne privlači nas okus ovog predivnog vina ovdje u Hercegovini, ni miris masline, ni smokve… ma nas privlači ovdje Majka, koja toliko godina strpljivo govori, kao svojoj djeci: ‘Vratite se k mome sinu!’ Govori nama svećenicima 41 godinu: ‘Ma budite žive slike i prilike u ovome svijetu. S ljubavlju i s radošću donosite poruku moga sina’. Zato se nitko ne vraća prazan iz Međugorja. Svakome od nas je srce napunjeno zato što nam Majka govori s ljubavlju, a ondje gdje je ljubav tu je tu je mir, tu je radost, tu je ljepota života”, kazao je fra Damir Pavić u svojoj propovijedi na početku 25. međunarodne duhovne obnove za svećenike, koja traje do subote.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er