CRKVAMEĐUGORJE

FOTO:NA DANAŠNJI DAN 1969. BLAGOSLOVLJENA MEĐUGORSKA CRKVA

Danas su se navršile 52 godine od blagoslova župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine.

Zbog trusnoga tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon Prvog svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve. Izgradnja nove župne crkve počela je 1934. godine. Do početka II. Svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova i nakon toga radovi na izgradnji crkve su stali do 60-tih godina.

Izgradnja današnje crkve završena je 19. siječnja 1969., kada je crkva i blagoslovljena.

”Neposredno prije proslave rasvijetljen je i Križevac sa svojim impozantnim križem: u tu je svrhu iz sela provedeno oko 700 metara kabla. O veličanstvenom slavlju u Međugorju u povodu blagoslova nove crkve 19. siječnja 1969. opširno je izvijestio i Glas Koncila, piše fra Robert Jolić u svojoj monografiji ‘Župa Međugorje’ i naglašava kako se s radovima nastavilo i nakon blagoslova, jer nije bio uređen interijer, nisu bili izgrađeni zvonici…

Potpuno uređena crkva je bila je 1980. godine i spremno je dočekala sva kasnija događanja u međugorskoj župi. Prošle godine dodatno je uređena bojanjem unutarnjih i vanjskih zidova te renoviranjem klupa.

www.medjugorje-news.com/radio-medjugorje.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er