VJERA I DUHOVNOST

FOTO Fascinantna i čudesna simbolika Čudotvorne medalje

FOTO Fascinantna i čudesna simbolika Čudotvorne medalje “Svi koji nose blagoslovljenu medaljicu, dobiti će velike milosti.” “Čudotvorna medalja” svete Katarine Labouré među najpopularnijim je sakramentalima Katoličke crkve. Otkako je ponizna Katarina primila nebesku viziju medalje, njezinoj pobožnoj upotrebi pripisuju se nebrojena čuda.

Simbolika Čudotvorne medaljice

čudotvorne medalje

Prednja strana – Gospa od Bezgrešnog začeća Na licu medalje nalazi se lik Gospe od Bezgrešnog začeća. Ona stoji na svijetu, gazeći glavu zmiji. Ovo se odnosi na odlomak u Postanku gdje je Bog rekao zmiji: “Neprijateljstvo ću staviti između tebe i žene, i između tvoga potomstva i njezina; oni će te udarati u glavu, a ti udaraš u njihovu petu” (3:15 ). Na Mariju se gleda kao na snažnu silu protiv moći zla zbog njezina “da” kada je zamoljena da rodi Sina Božjega.

Nebeske zrake Iz njezinih ruku šire se nebeske zrake, naglašavajući koliko se nebeskih milosti daje onima koji traže njezin zagovor.

Prednja molitva Okružena je riječima: “O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo”, molitva koju je Blažena Majka zamolila da se stavi na medalju i da se često moli. Jednostavna je molitva tražiti njezin zagovor.

Zadnja strana – Monogram U sredini naličja nalazi se križ sa slovom “M”. Ističe zajedništvo Marije i Isusa i kako nas istinska pobožnost prema Mariji vodi natrag Isusu.

Dvanaest zvjezdica Dvanaest zvijezda okružuje monogram, simbolizirajući dvanaest apostola (Crkva općenito), i referenca su na odlomak iz knjige Otkrivenja: „Veliki znak pojavi se na nebu, žena odjevena u sunce, s mjesecom ispod noge njezine, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda” (12,1).

Dva Srca Ispod križa su dva srca, Presveto Srce Isusovo i Bezgrešno Srce Marijino. Ovo naglašava ljubav koju i Isus i Marija imaju prema svijetu.

Katarina pripovijeda o danu kada je dobila posebnu viziju Blažene Majke, koja je tražila da se napravi medalja prema onome čemu je svjedočila piše Aleteia

Dana 27. studenoga 1830. … dok sam meditirala u dubokoj tišini … činilo mi se da čujem s desne strane svetišta nešto poput šuštanja svilene haljine. Bacivši pogled u tom smjeru, uočila sam Blaženu Djevicu kako stoji blizu slike sv. Josipa. Visina joj je bila srednja, a lice neopisivo lijepo. Bila je odjevena u ogrtač boje zore, visokog ovratnika, prostih rukava. Glava joj je bila prekrivena bijelim velom, koji joj je lebdio preko ramena do stopala.

Noge su joj bile naslonjene na globus, točnije jednu polovicu globusa, jer je to bilo sve što se moglo vidjeti. Njezine ruke koje su bile u ravnini s njezinim strukom držale su na lak način drugi globus, lik svijeta. Oči su joj bile podignute prema nebu, a lice joj je blistalo svjetlošću dok je nudila globus našem Gospodinu.

Sada se oko Blažene Djevice stvorio okvir prilično ovalnog oblika na kojem su zlatnim slovima bile ispisane ove riječi: “O, Marija začeta bez grijeha, moli za nas koji se Tebi utječemo”.” Tada mi je glas rekao: “Neka se napravi medalja na ovom modelu. Svi oni koji ga nose, kada je blagoslovljen, dobit će velike milosti pogotovo ako ga nose oko vrata. Oni koji s pobožnošću ponavljaju ovu molitvu bit će na poseban način pod zaštitom Majke Božje.

Milosti će biti u izobilju darovane onima koji imaju povjerenja.” Događaj je povjerila svom duhovnom voditelju, koji je, nakon što je dobio dopuštenje mjesnog biskupa, izvršio pripreme za izradu medalje. Prvotno je naručeno oko 20.000 medalja, a dok je Katarina umrla, milijuni više ih je bilo rašireno diljem svijeta.

Pokazalo se kao moćna pomoć u duhovnom životu i mnoge su se duše svojom obnovljenom pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji približile Isusu Kristu. Mala medalja ima mnogo simbolike, koja je Katarini dala iz njezinih vizija Blažene Majke.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er