CRKVAZANIMLJIVOSTI

Evo zašto se svetkovina sv. Josipa ove godine prebacuje na 20. ožujak

Svetkovina sv. Josipa ove godine neće se slaviti 19. ožujka, nego dan kasnije, odnosno 20. ožujka. Razlog tomu jest da uobičajeni datum slavlja sv. Josipa ove godine pada na četvrtu korizmenu nedjelju koja „ima prednost“, prenosi Aleteia.

Naime, prema Općoj uredbi o liturgijskoj godini i kalendaru, u kojoj su navedeni stupnjevi liturgijskih slavlja, stoji da Dan Gospodnji ustupa svoje slavlje samo svetkovinama i Gospodnjim blagdanima.

Razlog naravno leži u tome što je nedjelja temelj i jezgra čitave liturgijske godine ili kako čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve, „nedjeljno slavlje dana i euharistije Gospodnje u središtu je života Crkve“, a „nedjelja u koju se, prema apostolskoj predaji, slavi vazmeno otajstvo, treba da se u općoj Crkvi obdržava kao prvobitan zapovijedani blagdan“.

Svaka je, dakle, nedjelja dan Kristova usrksnuća i „prvi među svim danima, blagdan nad blagdanima, dan Gospodnji“ kada se vjernici sastaju „da slušaju Božju riječ i da sudjelujući u euharistiji vrše spomen-čin muke, uskrsnuća i proslave Gospodina Isusa te zahvale Bogu koji ih je ‘uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodio za živu nadu’“ u čemu leži razlog njezine prednosti u odnosu na gotovo sve ostale svetkovine i blagdane.

Snažna molitva za nasljedovanje sv. Josipa

O Bože, Stvoritelju svega,
koji si ljudskom rodu postavio zakon rada,
milostivo udijeli to primjerom svetog Josipa i pod njegovim zagovorom
možemo dovršiti radove koje si nam zadao
i ostvarimo obećane nagrade.
Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome,
koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, u vijeke vjekova. Amen

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er