VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto je kroz korizmu najsigurnije proći uz Gospin zagovor

Evo zašto je kroz korizmu najsigurnije proći uz Gospin zagovor…

„Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!
Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!“
Ps 51, 12-14

Korizmeno vrijeme je vrijeme da svoju duhovnu kuću dovedemo u red. O tome razmišljam kao o proljetnom čišćenju srca, uma i duše; vrijeme za uklanjanje nereda iskušenja, sumnji i zbrke kako bismo napravili pravo prebivalište za našeg Gospodina. Iako se možda ne veselimo čišćenju kuće, veselimo se konačnom rezultatu što smo osvježeni i obnovljeni.

Ovo razdoblje čišćenja provođenjem pokore također nas podsjeća na ono što bismo trebali činiti svaki dan, a to je produbljivanje naše predanosti Bogu aktivnim sudjelovanjem u djelu otkupljenja našega Gospodina kroz vjeru, nadu i ljubav.

Drugim riječima, usredotočiti se na to da živimo manje za sebe, a više za Boga kako bi naš Gospodin, preko Duha Svetoga, mogao živjeti u nama i kroz nas svaki dan, omogućujući nam da iskusimo i dijelimo radost spasenja!

Vezani članci

Otvoriti se Božjoj milosti…

Da bismo našu duhovnu kuću održali u redu, potrebna nam je pomoć. Potrebna nam je milost Božja, inače lako upadamo u nered. Sjetite se Adama i Eve u Edenskom vrtu. Iskušenje je izazvalo zbunjenost i sumnju. Umjesto da se oslone na Božju pomoć punu ljubavi, pali su na đavolsku manipulaciju. Koliko smo spremni u potpunosti prihvatiti i osloniti se na Božju milost?

Za vodstvo, obratimo se jedinom ljudskom biću koje je rođeno bez grijeha, ispunjeno milošću i žarko predano Bogu. „Kuća” Blažene Djevice Marije bila je uistinu uredna i otvorena za prihvaćanje svega što joj je Bog htio dati. Božja milost i ljubav zaštitili su Mariju, maknuvši svaki trun oklijevanja, zbunjenosti ili sumnje iz njezinog tijela i duše.

…i tražiti Gospin zagovor

Marija je bila nova Eva sa svojom poslušnošću vjere, slobodno dajući svoj pristanak prilikom Navještenja, otvorivši put našem Spasitelju da se rodi. Marija je Uzrok naše radosti jer je donijela Isusa u svijet i dijeli ga s onima koji traže spasenje.

„Milost Kristova nezaslužen je dar kojim nam Bog dariva svoj život, što nam ga u dušu ulijeva Duh Sveti da je ozdravi od grijeha i posveti. To je posvetna (posvećujuća) ili pobožanstvenjujuća milost, koju primamo na krštenju. Ona je u nama izvor djela posvećenja.“ (KKC 1999) Isus Krist, utjelovljenje Božje ljubavi i radosti našeg spasenja, novi je Adam.

Dok je prvi Adam podlegao iskušenju u Edenskom vrtu, Isus je odbio iskušenje u pustinji dajući nam nadu i snagu koja nam je potrebna da se suočimo s izazovima dok smo pozvani sjediniti se s Kristovim otajstvom u pustinji tijekom naših 40 dana korizme. Kristova pobjeda nad đavlom u pustinji bila je uvod u njegovu pobjedu u muci –„posvemašnju poslušnost njegove sinovske ljubavi prema Ocu” (KKC 539) radi našeg spasenja. Sve je to omogućila Marijina otvorenost i prihvaćanje Božje milosti.

Stoga, zamolimo Gospin zagovor tijekom korizme da nam pomogne otvoriti svoje srce, um i dušu za milosti koje nam Bog želi dati kako bismo živjeli po njegovoj volji. Svojom poslušnošću vjere možemo biti živi instrumenti Božje ljubavi koja donosi nadu onima kojima je potrebna.

U jedinstvu s Kristom

Imajte na umu da obraćanje Mariji tijekom korizme nikako neće umanjiti naš napor da se sjedinimo s Isusom Kristom. Upravo suprotno. Sišavši s neba, Krist je ušao u svijet po Mariji da se sjedini s nama. Stoga je razumno da tražimo Gospin zagovor da nam pomogne ući u Božju kuću sjedinjujući se s Kristom tijekom našeg zemaljskog postojanja. Kako bismo postali sveta djeca Božja, naša Blažena Majka nježno nas uvlači u vezu pune ljubavi sa svojim Sinom koji nas vodi Ocu putem Duha Svetoga.

Zajedno s Marijinim Bezgrješnim Srcem sjedinjenim s Presvetim Srcem Isusovim u djelu našeg otkupljenja možemo nastojati biti čista srca, uma i duše. Ujedinjenje s Isusom, u Marijinom društvu, omogućuje nam da se suobličimo Kristu u svemu što govorimo i činimo i da vidimo Krista u drugima.

Kroz naša djela milosrđa, žrtve, pokajanja i molitve naša vjera, nada i ljubav produbljuju se, postajući oslonac našeg svakodnevnog života i poslušnosti Bogu čak i u našem najmračnijem trenutku.

Težnja takvom savršenstvu može izgledati nemoguće. Međutim, to je stanje koje naš Gospodin želi za svakoga od nas – „Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski”, rekao je Isus Krist (Mt 5,48). Neka se naša srca ne uznemiruju.

Jedan pogled na Mariju i znamo da možemo postati bolja ljudska bića. Jedna molitva za njezin majčinski zagovor i znamo da, budući da je ona bez grijeha, i mi možemo postati manje grešni otvarajući put našem Gospodinu da se nastani u svakome od nas. Vjerujmo kao što je Marija vjerovala da Bogu ništa nije nemoguće.

Ostati postojani i radovati se!

Moram priznati da mi je korizmeno razdoblje godinama bilo prilično neugodno i davalo malo trajnih učinaka, vjerojatno zato što se nakon Uskrsa vraćam svojim starim navikama. Neizbježno se iste stare sumnje, brige, strahovi, tjeskobe i iskušenja vraćaju u moje srce, um i dušu stvarajući ponovno pretrpan stan za našeg Gospodina.

Međutim, kako moj odnos s Marijom raste u jedinstvu s našim Gospodinom, shvaćam da nam predanost Bogu kroz vjeru, nadu i ljubav omogućuje da iskusimo Božju odanost punu ljubavi koja želi spasiti svakoga od nas kako bismo mogli imati vječni život u slavi Raja.

Njegova nam odanost pruža najveću radost koju ćemo ikada poznavati – onu koju naša Blažena Majka želi da prigrlimo – ako smo otvoreni i voljni prihvatiti svakodnevnu odgovornost za život koji dolazi s milošću Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.

Razmislimo: Bog je Adamu i Evi dao odgovornost da se brinu za Božji raj na zemlji. Iskušani od đavla, nisu poslušali volju svoga Oca. Srećom, Marija i Isus ostali su poslušni Bogu radi našeg spasenja i spasenja svijeta. Svojim životom uče nas kako živjeti – uz poslušnost vjere, nade i ljubavi.

„Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu“, kaže sv. Pavao Korinćanima (1 Kor 15, 58). Dakle, hajdemo sada ispuniti svoje korizmene odluke da osiguramo i održimo prikladno prebivalište za našeg Gospodina kako bismo mogli uskliknuti kao što je to učinila Marija:

„Veliča duša moja Gospodina,
klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju“
Lk 1, 46-47

www.medjugorje-news.com

Izvor
žena vrsna
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er