MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Evo kako primiti potpuni oprost u Velikom tjednu za sebe ili jednog pokojnika

Potpuni oprost je milost koju Katolička crkva daje po zaslugama Isusa Krista, Marije i svih svetaca za uklanjanje vremenite kazne zbog grijeha.

To znači da, ako bi vas uhvatila zemaljska smrt nakon što ste zadobili potpuni oprost za svoje grijehe išli bi direktno u raj.

Oprost se odnosi na već oproštene grijehe. Puni oprost čisti dušu kao da je osoba upravo krštena.

Puni oprost može se dobiti tijekom Velikog tjedna za sebe ili za umrlu osobu ako se izvrši jedan od sljedećih radova koje je utvrdila Crkva.

Veliki četvrtak – 14.04.2022

1. Ako tijekom svečanog posjeta Presvetog Sakramenta (obično na sporednom oltaru), koji slijedi nakon mise Večere Gospodnje, recitirate ili pjevate euharistijski hvalospjev “Tantum Ergo” odnosno: “Divnoj dakle tajni ovoj” koja glasi ovako:

Usta moja uzdižite k preslavnomu tijelu glas i krv dragu proslavite, što je proli za sve nas. Čedo majke plemenite ljudskog roda Kralj i Spas. Dan je svima smrtnicima, Djeva nam ga porodi, i on prođe sijuć tlima sjeme riječi Božjih, a na kraju vjernicima divan spomen ostavi. Kad je s braćom večerao Spas na gozbi posljednjoj sav je zakon obdržao On u hrani vazmenoj i ko hranu tad je dao sama sebe družbi svoj.

Gospod zbori i kruh biva svetim tijelom njegovim, likom vina krv se skriva, Okom toga ne vidim ali sama vjera živa kazuje bezazlenim. Divnoj dakle tajni ovoj klanjajmo se smjerno mi, stari zakon žrtvi novoj nek se sada ukloni Vjera duši čovjekovoj nek spoznanje dopuni.

Bogu Ocu, Bogu Sinu hvala s pjesmom radosnom, slavimo im veličinu, častimo ih dušom svom K Duhu Svetom nek se vinu glasi s dikom jednakom. Amen.

2. Ako se klanjate Presvetom oltarskom Sakramentu pola sata.

Veliki petak – 15.04.2022

1. Častiš li križ u svečanom slavlju muke Gospodnje.

2. Ako pobožno sudjelujete na križnom putu

Velika subota – 16.04.2022

1. Ako dvije ili više osoba mole svetu krunicu.

2. Ako noću prisustvujete slavlju Vazmenog bdijenja i obnovite svoja krsna obećanja, što je dio liturgije te mise.

Uvjeti u svim slučajevima: Za ostvarivanje općeg oprosta, uz obavljanje navedenih konkretnih radnji, moraju biti ispunjeni i sljedeći uvjeti:

1. Nevezanost za grijeh, čak i laki.

2. Sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na papine nakane. Ova tri uvjeta mogu se ispuniti nekoliko dana prije ili nakon izvršenja ovih radnji kako bi se zadobio oprost, ali je prikladno da se pričest i molitva obavljaju istoga dana kada je posao završen.

Jedna sakramentalna ispovijed dovoljna je za nekoliko punih oprosta, ali se potiče česta sakramentalna ispovijed kako bi se zadobila milost dubljeg obraćenja i čistoće srca.

potpuni oprost

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er