Uncategorized

Europska medicinska agencija donijela zaključak: Cjepivo AstraZeneca je…

ASTRAZENECA CJEPIVO Europska medicinska agencija razmotrila je dostupne podatke koji se odnose na tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja

Europska medicinska agencija (EMA) razmotrila je dostupne podatke koji se odnose na tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja cjepivom protiv koronavirusa britansko-švedske tvrtke AstraZenece te donijela zaključak da je cjepivo sigurno i učinkovito i nema povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka.  – Došli smo do jasnog znanstvenog zaključka: ovo je sigurno i učinkovito cjepivo.

cjepivo

Cjepivo nije povezano s povećanim rizikom od tromboemboličkog incidenta. Preporuka je da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrenut ćemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima – – rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke, ističući da su stručnjaci EMA-e sve dokaze detaljno proučili. – Prednosti koje donosi cjepivo i dalje su daleko veće nego što su rizici.

Utvrđeno je da učestalost pojavljivanja poremećaja zgrušavanja krvi nije veća od uobičajene u populaciji. PRAC će nastaviti prikupljati podatke o rijetkim slučajevima tromboze i trombocitopenije – kazala je dr. Sabine Strauss. S obzirom da ipak nemaju dovoljno čvrste dokaze da sa sigurnošću mogu odbaciti mogućnost pojave ovakvih rijetkih komplikacija, pozvali su da se pažljivije prate sve nuspojave vezane za cjepivo.  –

Postoje neki neuobičajeni slučajevi. Vidjeli smo ugruške u nekim krvnim žilama, što se povezuje s trombocitopenijom. No trenutno nemamo dovoljno dokaza da bismo sa sigurnošću rekli je li razlog cjepivo ili ne. Istraga se nastavlja – kazala je Strauss. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje koji su mogući uzroci zabilježenih tromboemboličkih incidenata, Strauss je rekla da razmatraju više mogućih hipoteza, a jedan od mogućih uzroka je i Covid i postcovid sindrom. Ističe da je važno dodatno upozoriti osobe koje se cijepe.

www.medjugorje-news.com/

Izvor
www.vecernji.ba
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er