VJERA I DUHOVNOST

Egzorcist Stephen J. Rossetti o sveprisutnom i opasnom grijehu koji se suprotstavlja Božjem milosrđu

Mons. Stephen J. Rossetti svećenik je biskupije Syracuse i izvanredni profesor na Katoličkom sveučilištu Amerike. On je licencirani psiholog i bio je glavni egzorcist nadbiskupije Washington više od 13 godina.

Autor je mnogih knjiga i članaka, posebice o svećeničkoj formaciji i duhovnosti. Trenutno vodi Centar za duhovnu obnovu Sv. Mihovila, čija služba uključuje egzorcizme, molitvu za oslobođenje te potporu i obnovu svećeničke duhovnosti.

Mons. Stephen jedan tekst posvetio je teškom grijehu, kojeg naziva – grijeh očaja, a koji je pogotovo posljednjih godina sveprisutan zbog goleme količine izvještaja o ‘smrti’ i to onoj suprotstavljenoj bilo kakvoj nadi. Tako Rossetti opisuje slučaj u kojem je sudjelovao:

“Bila je to duga borba s rakom. Znao je da umire i priznao je to. Ono što nisam znao, niti mi je on tada rekao, je da se bori s dubokim osjećajima straha i očaja. Bio je čovjek od vjere, ali ti mračni duhovi bili su vrlo stvarni i vrlo jaki, i mučili su ga.

Dok smo se molili nad njim, jedna od naših duhovnih suradnica osjetila je prisutnost onoga što je nazvala, “zlog duha nemoći”. Dakle, izričito smo se uvijek iznova molili da ovaj demon bude izbačen. Kada je molitva završila, došlo je do značajne promjene u čovjeku. Tama oko njega se povukla i rekao je, po prvi put nakon dugo vremena, da osjeća nadu i mir.

Kako su mjeseci odmicali, ti su se zli duhovi vratili, iako ne tako jaki. Čini se da je Sotona nastavio iskorištavati svoj prirodni strah od smrti, koji je bio otvor za povratak Zloga, i dovodio ga u očaj. Hrabro se borio protiv ovog konačnog iskušenja. Nešto kasnije, preminuo je u miru.

Sveta Katarina Sijenska u svom poznatom djelu Dijalog izvijestila je da joj je Gospodin rekao: “Ovaj posljednji grijeh [očaja] mi je teži od svih ostalih grijeha.” Duše krive za očaj “sude svoju bijedu većom od Moje milosti”.

Očaj se suprotstavlja Božjem milosrđu, “to je onaj grijeh koji se ne oprašta ni ovdje ni tamo, jer duši ne može biti oprošteno, dok umanjuje Moje milosrđe.” Kao primjer, Gospodin je rekao svetoj Katarini: “Judin očaj  bio je ozbiljniji za moga Sina nego što je bila njegova izdaja njega” (“Traktat o diskreciji”, Dijalozi , str. 55 od 169) .

“Kroz naše živote, a posebno u času naše smrti, zli duhovi slabosti i očaja obično pogađaju duše. Lijek je jasan: uzdamo se u Božje milosrđe. Kakav god bio naš grijeh, bez obzira koliko težak, Gospodin je spreman oprostiti i poželjeti nam dobrodošlicu u svoje Kraljevstvo. Samo trebamo pitati.”

U borbi s ovim grijehom, ili demonom nemoći i očaja, kako ga naziva mons. Stephen Rossetti, definitivno pobjeđujete s pobožnosti Božjem milosrđu i krunici koju je sam Isus dao sv. Faustini i izmučenom čovječanstvu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er