FILM/TV

Egzorcist o filmu koji je trenutno u kinima: Film ‘Annabelle: Početak’ vjeran je katoličkom nauku o opsjednutosti

“Scenaristi filma napravili su svoju zadaću”, poručio je svećenik egzorcist, nadodavši kako su “shvatili da je demon mogao ući u kuću izrađivača lutaka Samuela Mullinsa i njegove žene Esther samo ako je bio pozvan”.

“Annabelle: Početak” novi je film strave u američkim i hrvatskim kinima. Uradak je zapravo prednastavak uspješnog ‘hororca’ Annabelle koji je također prednastavak filmova Prizivanje i Prizivanje 2, piše portal Bitno.net

Radi se o još jednom filmskom ostvarenju koje kao glavnu temu uzima “opsjednuće”, međutim ovoga puta ne radi se o osobi ili kući već o predmetu, točnije lutki. U samo nekoliko dana film je naišao na odobravanje u katoličkoj zajednici, a posebna pohvala stigla je iz ustiju jednog svećenika – egzorcista.

Naime, u razgovoru za National Catholic Register, svećenik naslovljen samo kao otac Robert (njegov puni identitet nije otkriven zbog osjetljivosti “posla” kojim se bavi”), istaknuo je kako je Annabelle: Početak uvelike vjeran katoličkom nauku o opsjednutosti.

Radnja započinje u 40-im godinama 20. stoljeća kada izrađivač lutaka i njegova supruga izgube kćer u prometnoj nesreći. Uskoro im se objavi nepoznati duhovni entitet te ih, uvjerivši kako je on zapravo duh njihove kćeri, nagovori da mu omoguće boraviti u jednoj od porculanskih lutaka koje je lutkar napravio. Nekoliko godina kasnije izrađivač lutaka i njegova supruga ugoste časnu sestru i nekoliko djevojčica iz zatvorenog doma za djecu. No opsjednuta lutka – Annabelle – okomi se na jednu od djevojaka, malenu Janice.

Otac Robert, koji između ostalog obučava buduće svećenike-egzorciste u jednom službenom institutu Svete Stolice za egzorcizam, a koji se nalazi u SAD-u, izjavio je za NCR kako će vrag ići isključivo tamo gdje je pozvan. Kao primjer ispričao je o slučajevima dviju žena koje su tražile pomoć od “bilo kojeg duhovnog bića”. Kao posljedicu počele su pokazivati simptome demonskog opsjednuća.

“Scenaristi filma napravili su svoju zadaću”, poručio je svećenik, nadodavši kako su “shvatili da je demon mogao ući u kuću izrađivača lutaka Samuela Mullinsa i njegove žene Esther samo ako je bio pozvan”.

Međutim, kao i u filmu, gdje djevojka Janice počinje komunicirati s lutkom i tražiti ju (što rezultira katastrofalnim posljedicama), otac Robert ističe kako djeca ponekad mogu nenamjerno otvoriti vrata demonskoj aktivnosti. Prema njegovim navodima, djeca žele ovladati neobičnim moćima koja vide na televiziji ili pročitaju u knjigama kao što je Harry Potter.

Jedan bivši sotonist, koji se u međuvremenu obratio, je, prema svećenikovim riječima, krenuo prema sotonizmu nakon što je u 9. ili 10. godini počeo igrati igru “Krvava Mary” (svjedočanstvo Hrvatice čiji se sin zbližio sa sotonističkom sektom, nakon čega mu se gubi svaki trag možete pročitati OVDJE).

Premda je u većini vjeran onome što Crkva naučava o egzorcizmu i opsjednuću, otac Robert istaknuo je i nekoliko “netočnosti” koje se pojavljuju u filmu.

Tako ističe scenu u kojoj djevojčica postane opsjednuta samo zato što se nađe u blizini demona koji se nalazi u lutki. Kao što je objasnio ranije u razgovoru, zli duh može nekoga zaposjesti samo ako je pozvan (prema nauku Crkve “otvorena vrata” za demona u tom smislu predstavlja svaki grijeh, premda ni najteži grijeh ne mora dovesti do opsjednuća).

Kao još jednu nepravilnost otac Robert naveo je scenu u kojoj dva svećenika dolaze u kuću gdje se radnja odvija, svetom vodom blagoslove lutku te ju zatvore u ormar oblijepljen stranicama iz Svetog pisma. To, prema njegovim navodima, predstavlja grešku jer bi netko, kako se u filmu i dogodilo, mogao pronaći opsjednuti predmet.

“Morao bi maknuti prokletstvo s predmeta”, izjavio je svećenik, nadodavši kako bi tu stvar trebalo “spaliti ili slomiti, ali bi svakako na neki način morala biti uništena”.

Kako bi potkrijepio svoju tvrdnju, egzorcist je naveo još jedan primjer iz osobnog života, kada je izgorio križ koji je držao u svom uredu.

“Na križu, koji je bio blagoslovljen, bilo je pribijeno plastično tijelo. Križ sam postavio u sobu sa ženom koja se u Meksiku bavila vještičarstvom. Usred noći križ se zapalio.” Otac Robert tvrdi kako je raspelo gorjelo od dna prema vrhu te je cijelo plastično tijelo, osim ruku, izgorjelo.

“Uništio sam ga. Nikada ne bih dopustio nikome da dođe blizu njega jer bi se u budućnosti mogao iskoristiti za nešto zlo”, zaključio je svećenik.

Upitan kako se može prepoznati opsjednuće, otac Robert je uz četiri standardna znaka prema Obredniku (više o tome pročitajte OVDJE), dodao i peti – levitacija. Kako svjedoči, osobno zna za slučaj koji se odigrao u američkoj saveznoj državi Louisiani, u kojem je osoba bila zavezana za stolice te se uz pomoć zlog duha, zajedno sa stolicom vinula u zrak, lebdeći po prostoriji.

Film Annabelle: Početak ne preporučuje se djeci i maloljetnicima.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er