Uncategorized

Dvanaestogodišnja djevojčica preminula snimajući blackout izazov – svećenik uputio važnu poruku svim roditeljima

Tragičan slučaj djevojčice koja je preminula snimajući video za TikTok zavio je Argentinu u crno. Dvanaestogodišnja Milagros pronađena je mrtva 13. siječnja u provinciji Santa Fe. Autopsija je utvrdila kako je uzrok smrti “mehaničko gušenje vješanjem”, a prema rezultatima “nema znakova zlostavljanja ili intervencije treće strane”.

Njezina smrt ostala je zabilježena na mobitelu, a roditelji, policija i argentinska javnost pitaju se što ju je potaknulo na takav potez, piše Catholic News Agency.

Inicijalno se njena smrt povezivala s “blackout izazovom” u kojem je cilj zadržati dah dok se osoba ne onesvijesti. Spomenuta opasna praksa prvi se puta pojavila 2008., rezultirajući smrću nekoliko djece, a 2021. ponovno je postala viralna na TikToku, najpopularnijoj društvenoj mreži među maloljetnicima.

Policija je zaplijenila mobitel no do sada na njemu nisu pronađeni dokazi koji bi smrt djevojčice povezali s izazovom na TikToku. Unatoč tome, istražitelji će analizirati Milagrosinu povijest aktivnosti na društvenim mrežama.

Lokalni mediji ranije su, citirajući članove obitelji, izvijestili kako su Milagros na izazov nagovorili prijatelji iz razreda putem videopoziva, no istražitelji na uređaju nisu pronašli nikakve tragove da se videopoziv zaista odvio.

Na slučaj se, u razgovoru za ACI Prensu, izdanje Catholic News Agency na španjolskom jeziku, osvrnuo otac Leandro Bonnin, svećenik nadbiskupije nadbiskupije Paraná.

“Smatram kako je iznimno važno da nas ovakve priče ‘snažno pogode’, da ih ne doživimo kao tek još jednu vijest”, poručio je argentinski svećenik, upozorivši da tehnologija, premda ima “veliku mogućnost učiniti naš život boljim”, istovremeno dovodi i do “neviđenih rizika”.

Stoga “bez namjere da ikoga krivim, pitam se je li primjereno da djeca imaju vlastite mobitele? Jesu li pripremljeni za interakciju na društvenim mrežama? Je li primjereno da ih koriste bez kontrole i nadzora?”.

Važnost obitelji i zajedničkog vremena

O. Bonnin istaknuto je kako potreba za “pripadanjem” ili “uklapanjem” često stavlja pritisak na djecu: “Djeca moraju znati kako prepoznati granicu koja se ne smije prijeći.”

Važno je da djeca “imaju autonomiju reći ‘ne’” te da roditelji rade s djecom kako bi razvila “snažno samopoštovanje, temeljeno na poznavanju samih sebe i otkrivanju vlastite vrijednosti i kvaliteta”.

“Od male dobi moraju znati da su jedinstveni, vrijedni, neponovljivi… i da nije potrebno činiti ‘što svi drugi rade’ kako bi bili sretni.”

Djeca samopoštovanje i vlastitu vrijednost razvijaju, ako osjećaju da su cijenjena i voljena.

“To se najviše prima u obitelji, osobito kada roditelji s njima odluče provesti kvalitetno vrijeme”, rekao je o. Bonnin, također preporučivši redukciju vremena provedenog pred ekranom.

“Vratimo se provođenju vremena ‘licem u lice’, gledajući jedni druge u oči, igrajući se i grleći se… uz fizički kontakt.”

Uloga Crkve

Što se tiče uloge Crkve, svećenik smatra važnim utisnuti djeci u srca sigurnost kako je “vrlo dobro što postoje” te im pobuđivati svijest da su “vrijedna jer su slika i prilika Boga, ne samo zbog onoga što rade niti zbog onoga što postignu, kako se oblače ili izgledaju”.

Dodao je kako se nada da obitelji, uz potporu Crkve, mogu stvoriti okruženje pripadanja te situacije i mjesta “gdje su djeca ljubljena i prihvaćena onakva kakva jesu”.

Za oca Bonnina važno je ponuditi mogućnost molitve gdje djeca i adolescenti koji se osjećaju sami “mogu otkriti zdravu i snažnu vezu s Bogom Ocem, Isusom kao prijateljem i Duhom Svetim koji ih vodi… s Marijinom ljubavlju”.

Za kraj, obrativši se obitelji djevojčice Milagros, poručio je: “U Isusovom srcu možete pronaći olakšanje za svoju bol i primiti milost nade u vječni život za svoju kći. U Isusovu i Marijinu srcu, rađa se čežnja koja vjeruje u Božje milosrđe da ju jednog dana ponovno možete susresti na nebu.”

Tino Krvavica – Bitno.net

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er