CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin: Glavni problem Europe nije gubitak vjere nego razuma

“Baš kao i danas, kao što je Benedikt XVI. rekao, temeljni problem Europe je razum ne vjera”, rekao je kardinal ,državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin u razgovoru za Španjolsku mrežu COPE izjavio je kako temeljni problem Europe nije gubitak vjere nego razuma.

“Jako mi je žao zbog gubitka vjere u Europi, u našoj kulturi, u našim zemljama i zbog antropoloških promjena koje se događaju zbog kojih nestaje identitet ljudske osobe. Prije negoli gubitak vjere, rekao bih da je to gubitak razuma”, kazao je Parolin u intervjuu koji je dao u ponedjeljak, prenosi CNA.

U nastavku razgovora vatikanski tajnik je objasnio svoje tvrdnje: “Papa je o tome govorio mnogo puta. On kaže, primjerice, da pitanje pobačaja nije vjersko pitanje. Kod nas kršćana od samog početka, od prvih dokumenata Crkve, postoji odbacivanje pobačaja, ali koristeći argument razuma. Baš kao i danas, kao što je Benedikt XVI. rekao, temeljni problem je razum ne vjera”.

Kršćanski odgovor na društvene promjene koje snažno utječu i na življenje vjere, prema mišljenju Parolina, trebalo bi biti svjedočenje kršćanskog života, baš kao što su to činili rani kršćani koji su “kroz svjedočanstvo prvih zajednica uspjeli promijeniti mentalitet i uvesti vrijednosti evanđelja u društvo svojeg vremena”.

Tajnik Svete Stolice koji crkvenu diplomaciju vidi kao način življenja svojeg svećeništva kazao je kako mu je cilj služiti obrani slobode Crkve i vjerskih sloboda. “To je moj način viđenja diplomacije”, kazao je.

U tom se kontekstu osvrnuo i na položaj Crkve u Kini, kazavši kako su “učinjeni određeni koraci, iako oni nisu riješili sve probleme koji još postoje i čije će rješavanje dugo potrajati”.

“Gledamo na Crkvu u Kini s velikim poštovanjem i zbog njezine povijesti velikog trpljenja” rekao je Parolin dodavši kako se čini sve da se “osigura normalan život u Crkvi u Kini”.

Osvrćući se na položaj kršćana u Iraku kojeg je Papa nedavno posjetio, tajnik Svete Stolice kazao je kako Crkva tamo “pati jer su kršćani proganjani u svim sukobima i od strane svih sila koje žele iskorijeniti kršćansku vjeru iz te zemlje”.

“Ponekad mi se čini da smo mi kršćani u Europi, na Zapadu, previše hladni prema našoj braći. Volio bih kada bi bilo više solidarnosti, blizine, više načina za izraziti našu podršku i pomoć za napredak. Oni nas uče sposobnosti da se bude vjeran unatoč svim poteškoćama, ali istovremeno traže od nas više solidarnosti”, rekao ja Kardinal.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er