BiH

Dok mnogi hodčasnici nestrpljivo čekaju relaksiranje uvjeta za ulazak u BiH, VM raspravlja o oružju i pekmezima od drenjina.

Mnogi u Međugorju kao i njihovi prijatelji hodočasnici diljem Europe i svijeta nestrpljivo čekaju relaksiranje mjera odnosno uvjeta za ulazak u BiH, Vijeće ministara 27.4.2021 i 5.5.2021 nije donijelo nikakvu odluku o tome niti je uvrstila u red rasprave na tim sjednicama. Pošto je poznato da hodočasnici iz Hrvatske i Srbije mogu ući bez PCR testa, ostale nacionalnosti su dužne imati taj PCR. Udruga UTHIS Međugorje se potrudila sastaviti popis olakšica te prijedloga koje je uputila mnogim ministarstvima FBiH kao i Vijeću ministara. Ta ministarstva su odlučno podržala inicijativu, dok Vijeće ministara nije ni spomenulo kroz zadnje 2 sjednice.

Što je predloženo Vijeću ministara da odobri?

Vijeću ministara je predloženo od strane UTHIS-a da uz postojeći PCR test se dodaju potvrda da ste preboljeli COVID19 kroz zadnjih 6 mj, da ste cijepljeni s 1 ili 2 obavezne doze cjepiva i ono najrealnije jest jeftini brzi antigenski testovi. Da, ti antigenski testovi su gotovi kroz 1 sat i koštaju puno manje nego PCR. Samim time ukoliko 5-člana obitelj dolazi iz neke zemlje gdje PCR košta 80 do 100 EUR onda ta obitelj mora platiti 400-500 EUR da bi stigli u BiH odnosno Međugorje. S antigenskim testovima bi to bio raspon oko 100 EUR. Ali mnogi od tih njihovih matičnih zemalja traže pri povratku PCR ili antigenski test. Da se zaključiti da je to opet isti trošak za navedenu 5-članu obitelj. Dolazimo do zaključka da bi 5-člana obitelj potrošila nekih 1000 EUR samo da dođe do Međugorja te da se vrati za par dana u svoju zemlju. Pa ti hodočasnici nemaju ministarske “plate” da mogu priuštiti PCR. Iz udruge UTHIS Međugorje su se potrudili postaviti 2 kontejnera koja bi radila antigenske testove uz suradnju Doma zdravlja Čitluk, te bi rezultati bili gotovi kroz 2-3 sata. Hodočasnici ne bi trebali ići u Mostar da bi izvršili testiranja.

Keep calm, no body care!

Proteklih 20 dana od kad su poslane zamolbe na razne adrese ministarstava koji su se složili i poduprli inicijativu, Vijeće ministara raspravlja o imenovanju pročelnika poštanskih usluga, o pekmezima od drenjina, o oružju koje je Bogu hvala kupljeno u manjim količinama za 30% na odnosu 2019 i tako neka tekuća pitanja. Oni ne znaju ukoliko relaksiraju mjere da bi Međugorje, Mostar, Sarajevo kao turističke destinacije oživjele pa se pitamo da je Međugorje Visoko piramide dal bi to već riješeno bilo? Ne znamo tko, zašto opstruira ove odluke? Međugorje nikome ništa na žao nije uradilo, te mnogi hodočasnici svakodnevno prate zbivanja oko ovih odluka! Zato i ovim putem se zahvaljujemo ministrici turizma Editi Đapo, Vladi HNŽ/K ministru Aldinu Teletoviću, pomoćniku ureda ministarstva sigurnosti BiH Frani Planiniću, ministrici civilnih poslova Ankica Gruđeljević kao i svima onima s razina vlasti koji su poduprli inicijativu.

Ne možemo dokučiti što je problem pri odluci odnosno stavljanje ovog pitanja na dnevni red odluka Vijeću ministara. Ako je važnije da pekmezi od drenjina budu prioritet po nekim vašim prioritetima, onda možemo se nadati što će biti priroriteti rasprave na idućim odlukama u radu Viječa ministara.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er