BiHVIJESTI

Dobra vijest: BiH nije više na popisu visokorizičnih zemalja

Bosna i Hercegovina i Srbija od 16. svibnja više nisu na popisu “visokorizičnih zemalja” i nalaze se na popisu “rizičnih” zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet stranici njemačkog instituta Robert Koch, piše DW. Pored BiH i Srbije, s popisa visokorizičnih područja skinute su sada još Kosovo i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. svibnja piše vecernji.ba.

Na popisu visokorizičnih od zemalja iz regije ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija. Stupanj rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana. Popisi se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog njemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, vanjskih i unutarnjih poslova. Zemlje, odnosno regije, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regiji se samo Albanija nalazi na popisu onih zemalja koje nisu rizične.

Od 13. 05. 2021., kako piše na stranici Veleposlanstva Njemačke u Beogradu, važe odredbe Direktibe o ulasku u tu zemlju u uvjetima pandemije Covida-19. Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati – ili potvrdu o cijepljenju ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom covidu-19. U Njemačkoj se priznaje cjepljenje cjepivom Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson i Johnson. Cijepljenima se smatraju osobe koje su primile drugu dozu cjepiva, odnosno jednu dozu kad je u pitanju cjepivo Johnson i Johnson. Radi se isključivo o cjepivu koje je do sada priznala Europska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button